Erfgoeddag 2017

Zorg van vroeger

op zondag 23 april

De Leuvense musea, archieven, erfgoedbibliotheken en verenigingen verwelkomen je op 23 april met expo’s, rondleidingen, wandelingen, een kinderparcours en een doe-markt. Je kan kiezen uit meer dan dertig activiteiten, verspreid over de hele stad.

Erfgoeddag staat dit jaar in het teken van de zorg - je zal voelen dat die altijd al in het DNA van de stad heeft gezeten. Zo neemt de gidsenbond Leuven+ je op sleeptouw langs plekken die verbonden zijn met vijf eeuwen armenzorg in Leuven. Het Van Dalecollegein de Naamsestraat was bijvoorbeeld ooit een ‘Werkhuis van Weldadigheid’ en een bejaardentehuis. Het Leuvense stadsarchief maakt er een mooie expo over en ontdekte een oud recept voor een ‘armensoep’. Je proeft er dus letterlijk wat armoede vroeger betekende.

Voor kinderen

Uiteraard kan je ook in HistarUZ terecht, het museum van UZ Leuven. Dat brengt aan de hand van verhalen en opstellingen de oude stadscampus weer tot leven: zo kan je het voormalige operatiekwartier van Sint-Pieter bezoeken, of een oude kamer van de afdeling kindergeneeskunde. De jongere erfgoedjagertjes krijgen bij elke halte een speciale opdracht.

Achter de schermen

Hoe en waarom we zorg dragen voor erfgoedcollecties ontdek je met rondleidingen achter de schermen in het Rijksarchief, het stadsarchief of het depot van KADOC II. Je ziet ook restaurateurs aan het werk, onder meer bij de zusters annuntiaten in het Heilig-Hartinstituut in Heverlee.

Dansen in de Corso

Op Erfgoeddag komt ook de legendarische danszaal Corso weer even tot leven met een expo en veel verhalen. Om helemaal in de sfeer te komen, schuift Kringwinkel SPIT - de huidige bewoner van het pand - de meubels aan de kant voor een demonstratie Lindy Hop, in de jaren 20 en 30 een erg populaire dans. Meedansen is toegestaan!

Gratis programmaboekjes kan je opvragen via erfgoedcel@leuven.be of vind je in de Bib Leuven of bij Toerisme Leuven.


Exclusief: win een professionele restauratie

Bijzonder erfgoed is te vinden in openbare archieven of spectaculaire musea, maar misschien ook wel bij je thuis. Speciaal voor Erfgoeddag doet restauratieatelier Vanwaarde uit Nederland de bezoekers van het stadsarchief één restauratie van een privédocument cadeau, ter waarde van 400 euro. Heb jij thuis zo’n bijzonder papieren document dat een heel speciale betekenis voor je heeft: een oorlogsdagboek, oude liefdesbrief, trouwboekje … ? Kom er op Erfgoeddag mee naar het stadsarchief en vertel je verhaal. Het stuk met het mooiste verhaal wint.

Geschreven op: 20 april 2017 in: gratis, festival, erfgoed

Praktisch

zondag 23 april 2017
KU Leuven Centrale Bibliotheek | Leuven
Waar KU Leuven Centrale Bibliotheek
Leuven
Wanneer zondag 23 april 2017 van 11:00 tot 12:00
zondag 23 april 2017 van 14:00 tot 15:00
Organisatie M – Museum Leuven
Links http://www.mleuven.be/nl/expo-te-gek-ik-trap-gewoon-door
zondag 23 april 2017
Rijksarchief Leuven | Leuven
Waar Rijksarchief Leuven
Leuven
Wanneer zondag 23 april 2017 van 00:00
Organisatie Rijksarchief Leuven
Links http://www.arch.be
zondag 23 april 2017
Museum Histaruz - campus Sint-Rafaël, blok j | Leuven
Waar Museum Histaruz - campus Sint-Rafaël, blok j
Leuven
Wanneer zondag 23 april 2017 van 10:00 tot 18:00
Organisatie UZ Leuven

Op de agenda

Erfgoeddag

Agenda