De podcast ‘Schaapjes op het droge’ gaat over drie herders die vandaag actief zijn in de Zwinstreek. De herders vertellen over hun beroep, hun taak als natuurbeheerder en de band met hun dieren. Grijp je hoofdtelefoon en luister naar de verhalen van Koen, Leen en Carola.

In de Zwinstreek houden herders al meer dan 1000 jaar hun schaapjes op het droge. CAG nam in 2019 het initiatief om de herders van vroeger en nu in de regio onder de aandacht te brengen. Door de uitbraak van het Coronavirus moet CAG de geplande tentoonstelling ‘Herders in de Zwinstreek’ in Sincfala en Zwin Natuur Park uitstellen naar april 2021.
In kader van deze expo ging CAG praten met drie herders die vandaag actief zijn in de Zwinstreek: Koen Pille, Carola van den Handel en Leen Ricour. De interviews werden door podcastmaker Niels De Keukelaere van Wajoo herwerkt tot de podcast ‘Schaapjes op het droge’.

Waarom zijn herders zo belangrijk in de Zwinstreek? Hoe word je herder? Wat betekenen herders vandaag voor het natuurbeheer? Het komt allemaal aan bod in de eerste twee afleveringen. Bioloog Arnout Zwaenepoel geeft waar nodig extra duiding. Samen met Dominique Vandamme schreef hij in 2016 het boek ‘Herders, schapen en natuurbeheer in de Zwinstreek’. In de derde en laatste aflevering spreken de herders vol passie over hun schapen en honden. De afleveringen duren elk twintig minuten en kan je met je computer, smartphone of tablet beluisteren via Soundcloud, Spotify, Google Podcasts of Apple Podcasts.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Waar Collectie Bulskampveld
Naamsestraat 63
Leuven
Wanneer van donderdag 23 april 2020 tot dinsdag 25 augustus 2020
Organisatie Centrum Agrarische Geschiedenis
Website https://collectiebulskampveld.be/page/podcast-herders

Disclaimer

Deze inhoud werd toegevoegd vanuit de website UiT in Vlaanderen.