Angela Washko – Point of View

Gratis
Activiteit met UiTPAS

Angela Washko (°1986) is een Amerikaanse kunstenares en organisator die zich in haar praktijk toelegt op het creëren van nieuwe forums om te spreken over feminisme. Ze zoekt zo actief naar manieren om gesprekken te faciliteren tussen individuen en gemeenschappen met radicaal verschillende ideeën en meningen in een poging ruimte te creëren voor discussie, productieve onenigheid en complexiteit. Doorheen haar praktijk onderzoekt ze hoe machtsstructuren via media ingebed zijn in ons collectief bewustzijn. Haar werk neemt de vorm aan van performance (in virtuele en fysieke ruimtes), acties, interventies, videogames, videos, prints en boeken.

In haar solotentoonstelling in STUK, Point of View, toont Washko vier verzamelingen werken: The Council on Gender Sensitivity and Behavioral Awareness in World of Warcraft (2012-2016), Heroines with Baggage (2011-2014), BANGED (2015-2017) en The Game: The Game (2016-2019).


In 2012 richtte Washko The Council on Gender Sensitivity and Behavioral Awareness in World of Warcraft op. The Council had als doel om discussies te faciliteren tussen spelers in World of Warcraft over de vrouwonvriendelijke, homofobe, racistische en discriminerende taal die gebruikt wordt in het spel. In plaats van op quests te gaan, creëerde Washko een reeks performances waarin ze conversaties opstart en faciliteert over gender en discriminatie in World of Warcraft. Twee van deze video-gedocumenteerde performances zijn opgenomen in de tentoonstelling.

Voor haar videoreeks Heroines with Baggage begon Washko opnieuw de videogames te spelen die voor haar belangrijk waren als kind in de jaren 1990. Het werd duidelijk voor de kunstenaar dat in deze role-playing video games de vrouwelijke personages zeer vaak werden afgebeeld als zwakke wezens - ineenstortend, bang om alleen te zijn, angstig weglopend - die steeds gered moeten worden door het mannelijk hoofdpersonage. Washko creëerde video’s waarin enkel de scènes met de vrouwelijke personages zijn opgenomen. Het grappige, maar tegelijkertijd pijnlijke resultaat maakt de aanwezigheid van deze stereotypes en vereenvoudigde genderverschillen overduidelijk.

BANGED is een reeks werken rond de figuur van Roosh V, ‘de meest beruchte vrouwenhater van het internet’ en een professionele pick-up artist. Roosh V is één van de voornaamste leiders en vertegenwoordigers van de ‘manosphere’: een online anti-feministische netwerk dat zich verzamelt rond de notie dat mannen meer onderdrukt zijn dan vrouwen. Hij schreef talloze boeken over hoe je zo snel mogelijk seks kunt hebben met vrouwen over culturele grenzen heen. De verhalen over zijn seksuele veroveringen zijn wijdverspreid, maar geven echter nooit een stem aan de betrokken vrouwen. Washko ging op zoek naar de verhalen van deze vrouwen om dit onevenwicht te herstellen. Het leidde uiteindelijk tot een video-interview met Roosh V zelf. Het interview, samen met de performances en de boeken over haar ervaring met de manosphere, vormen het totaalproject BANGED.

Het laatste werk in haar solotentoonstelling in STUK resulteerde uit voortgezet onderzoek in het domein van pick-up artists. The Game: The Game is een videogame en feministische dating simulator waarin spelers kunnen ervaren hoe het is om te interageren met een groep befaamde pick-up artists en verleidingscoaches. Het spel is volledig opgebouwd aan de hand van scenario’s, technieken en taal uit de tekst- en instructievideo’s van deze pick-up artists, en wordt begeleid door een beklijvende muzikale score gecomponeerd door Xiu Xiu.


Curator: Karen Verschooren

Bron: UiTinVlaanderen.be

Waar STUK - Huis voor Dans, Beeld & Geluid
Naamsestraat 96
Leuven
Wanneer
Organisatie Kunstencentrum STUK
Website https://www.stuk.be/nl/programma/point-of-view

Disclaimer

Deze inhoud werd toegevoegd vanuit de website UiT in Vlaanderen.

Sommige activiteiten gaan mogelijk niet door omwille van corona-maatregelen. Kijk even op de site van de organisator.