Wonde(r): de fascinatie voor het lijdende lichaam

Waarom zou je naar het lijdende lichaam van een jonge vrouw gaan kijken? Pijn schrikt af. Je zoekt andermans pijn niet vrijwillig op om die van dichtbij te bekijken. Toch is dit net wat duizenden mensen over heel Europa deden in de negentiende en vroege twintigste eeuw. Zij stonden in lange rijen om met eigen ogen de verwrongen lichamen van extatische ‘gestigmatiseerden’ te zien, de (overwegend) vrouwen die de wonden van Christus droegen. De bloederige taferelen en de nadruk op de heilzame werking van lijden zijn op het eerste gezicht restanten uit de middeleeuwse devotionele cultuur. Je zou denken dat zij niet thuishoren in een tijd waarin dokters pijn langzaamaan naar de taboesfeer verbanden. Toch is net deze periode het gouden tijdperk van de gestigmatiseerden.

De tentoonstelling Wonde(r). De fascinatie voor het lijdende lichaam, die vanaf 6 september te zien is in de KADOC-kapel en de pandgangen, nodigt je uit om hun bevreemdende populariteit beter te begrijpen. Zij toont de uiteenlopende en vaak heftige reacties op het fenomeen, bijvoorbeeld van de pers en de kerk, van hun buren en artsen. Ook de meer dan 250 gestigmatiseerden zélf komen aan het woord. Hun verhaal wordt verteld aan de hand van objecten die hun toebehoorden en prenten uit binnen- en buitenlandse collecties, voor het eerst samengebracht om het wonder van hun wonden te begrijpen. De tentoonstelling wordt afgesloten met een hedendaagse artistieke kijk op het fenomeen door fotograaf Jeroen Vranken.

Wonde(r) is samengesteld door het Stigmatics-team van het Ruusbroecgenootschap (Universiteit Antwerpen), onder leiding van prof. Tine Van Osselaer, lid van de wetenschappelijke commissie van KADOC, en werd vormgegeven door KADOC. De tentoonstelling is gratis te bezoeken van 6 september tot 31 oktober 2019.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Disclaimer

Deze inhoud werd toegevoegd vanuit de website UiT in Vlaanderen.