10 redenen waarom Leuven een echte sportstad is!

Iets meer dan de helft van de Leuvenaars doet aan sport! We behoren tot de top van Vlaanderen. Dit kan uiteraard nóg beter. Maar weet je niet goed waar te beginnen? Geen nood, deze tien redenen zullen je zeker en vast overtuigen.

1. Talrijke faciliteiten

Zwemmen, klimmen, lopen of nog wat anders? In Leuven vind je faciliteiten voor iedereen. Denk maar aan de vertrouwde Finse piste in het Heuvelhofpark in Kessel-Lo waar Leuvenaars zich op een prachtige zondagvoormiddag uitleven. Of het splinternieuwe zwembad in Wilsele Putkapel? Natuurlijk kan de gemotiveerde waterrat (of fitnessfanaat!) ook nog steeds terecht aan de Philipssite. 

Tip: breng een fijne zaterdagnamiddag door bij klimzaal De Stordeur. Na het klimmen kan je terug op krachten komen in het eetcafé, met fantastisch zicht over de Vaart. 

2. Schitterende sportclubs

Hou je meer van sporten in clubverband? Ook dan ben je in Leuven aan het juiste adres. Met meer dan 300 sportclubs biedt de stad voor ieder wat wils. Hockey-fanatiekelingen kunnen terecht bij de Koninklijke Hockey Club Leuven, rolschaats-liefhebbers bij de Rolschaatsclub Heverlee en zaalvoetbal-fans bij Blauwput Omnisport. Dit is slechts een kleine greep uit het aanzienlijke aanbod, dus neem zeker een kijkje in de sportgids voor de volledige lijst.

3. Sporten voor geen geld

Sport hoeft niet altijd veel geld te kosten. Zo vind je Fit-o-city verspreid over 12 infoborden doorheen de stad. De infoborden geven uitleg over oefeningen voor lenigheid, coördinatie, kracht of evenwicht. Je bepaalt zelf de intensiteit van de oefeningen. Hou je meer van het groepsgevoel? Dan kan je elke maandag om 10 uur aansluiten bij een groep. De groep vertrekt aan Den Bruul, aan de kant van de Pereboomstraat. Goed nieuws: het is helemaal gratis! Andere gratis initiatieven zijn onder andere de Open Gym in Wilsele en de gratis workshops van BAR-CODE. 

4. Prachtige wandelmogelijkheden

Wie liever gaat wandelen, kan gebruik maken van de vele wandelroutes die in en rond de stad te vinden zijn. Wat dacht je van een rustige wandeling te midden van het interessante Lovenarenbroek? Wie van wat meer afwisseling houdt, kan terecht in het grootste loofbos van Vlaanderen: het Heverleebos en Meerdaalwoud. Vergeet hier als jogger ook zeker de Natuurloop niet.

5. Sportevenementen brengen mensen samen

Doorheen het jaar kan je uitkijken naar een uitgebreide waaier aan sportevenementen. Bij de Vaartchallenge beleef je een fantastische ervaring in een raft op het water. Tijdens de Tofsportnacht geef je alles bij The Leuven Night Run. Wie het jaar graag sportief afsluit, kan terecht bij de Eindejaarscorrida. Tofsport van de stad Leuven bundelt alles op de website www.tofsport.be. Je hoeft dus niets te missen. 

6. Jong geleerd ...

Naast allerlei sportclubs waar de jeugd al van jongs af aan in contact kan komen met sport, kan dit uiteraard ook op andere manieren. Zo zijn er de toegankelijke Sport Op School (SOS) en Sport Na School (SNS) initiatieven waar jongeren binnen het kader van de schoolomgeving of aansluitend op hun lesdag kunnen proeven van een heleboel toffe activiteiten. Het is de uitgelezen manier om kennis te maken met boeiende, nieuwe sporten.

7.... Is oud gedaan 

Sporten is voor alle leeftijden! Zo is er ook een ruim aanbod voor 55-plussers. Je kan je dag beginnen met een frisse duik in één van de Leuvense zwembaden of genieten van de gezonde buitenlucht bij een mooie wandeling door het Meerdaalwoud. Heb je al eens gedacht aan Kendo? Pilates? of Tai Chi? Of eindelijk leren schaken! Het is allemaal mogelijk. Je kan het volledige aanbod hier bekijken www.tofsport.be/seniorengids_2016_web.pdf

8. G-Sport

Het is voor iedereen belangrijk om in beweging te blijven. Daarom is het noodzakelijk dat er sportmogelijkheden zijn voor al wie dat wenst. Personen met een fysieke of mentale handicap kunnen in Leuven dan ook genieten van een uitgebreid en gevarieerd sportaanbod. Dit kan gaan van verenigingen die zich open stellen voor G-sporters alsook organisaties die zich hier volledig op richten. Yoga, voetbal, badminton en meer: je kan het allemaal terugvinden in deze sportgids www.tofsport.be/zoekfunctie

9. Sport als toeschouwer

Naast je eigen lichaam in het zweet te werken, kan sportbeleving in Leuven natuurlijk ook altijd als toeschouwer. Zo kan je gaan regelmatig supporteren tijdens voetbalwedstrijden van Oud-Heverlee Leuven of de basketbalwedstrijden van de Leuven Bears. De Grote Prijs Jef Scherens of de Brabantse Pijl zijn dan weer hoogdagen voor de Leuvense wielerliefhebber. Rugby, hockey, atletiek, korfbal … de lijst van sporten die in competitie beoefend worden in regio Leuven zijn legio. 

10. Treed in de voetsporen van…

Dat Leuven een echte sportstad is, is nu wel duidelijk! Het hoeft dan ook niet te verbazen dat deze stad al tal van topsporters heeft voortgebracht. De internationale topvoetballers Dries Mertens en Dennis Praet zijn beiden afkomstig uit deze sportstad, maar ook wielrenners Jasper Stuyven en Sander Armée, inline-skaters Bart Swings en Nele Armée samen met nog vele anderen.

Gemotiveerd door deze lijst? Trek je sportschoenen dan al maar aan! Voor meer info kan je altijd terecht op de website www.tofsport.be

Geschreven op: 30 september 2018 in: sport
Geschreven door: Tekst en beeld: About Something Around