5 argumenten waarom jij het Arenberg Festival moet bezoeken!

Maak kennis met de Arenbergclan op het Arenberg Festival van 20 oktober 2018 tot 20 januari 2019.

Waarom jij het Arenberg Festival niet mag missen? Omdat de Arenbergfamilie even invloedrijk als interessant is? Of omdat er een gratis openingsweekend is? Wij geven jou alvast 5 redenen voor een bezoek aan het Arenberg Festival.

Elke Leuvenaar kent het Arenbergkasteel, maar over zijn bewoners en hun geschiedenis is minder bekend. Toch stroomt er al vijf eeuwen blauw bloed door Leuven en vind je de invloed van het adellijke geslacht Arenberg op verschillende plaatsen in de stad. Ontdek het zelf!

Er valt zoveel leuks te beleven op het Arenberg Festival. Je zou nog keuzestress krijgen. Gelukkig helpen wij je op weg. Waarom is een bezoekje aan het festival absoluut de moeite waard? 

1. Voor het speciale programma tijdens het openingsweekend aan het Arenbergkasteel 

(20 & 21/10)

Wist je dat de site van Arenberg over hypermoderne laboratoria en de nieuwste technologieën beschikt? Tijdens het openingsweekend van het festival ontmoeten wetenschap en kunst elkaar. Wonen in de ruimte, hoe ziet dat eruit?  Of wil je eens een drone besturen zodat je hem kan laten dansen? En wat dacht je van je eigen adellijke familieportret? Het kan allemaal; het programma van het openingsweekend is helemaal gratis. De videomapping 's avonds op de gevel van het kasteel brengt je gegarandeerd in een speciale sfeer. Kijk snel op www.arenbergleuven.be/opening voor het volledige programma. 

2. Omdat je in het Arenbergkasteel binnen mag
(elke zondag met uitz. van 25/11)

Wist je dat je tijdens het Arenberg Festival de salons van het kasteel kan betreden? Het kasteel wordt dit najaar opengesteld voor publiek. Op zondag kan je in het Arenbergkasteel voor een rondleiding terecht, zolang het festival duurt. Wil je meer dan enkel de binnenhuisarchitectuur zien? Bezoek dan de expo ‘Adellijk wonen’ in de Universiteitsbibliotheek van de KU Leuven. Het Arenbergkasteel komt helemaal tot leven … in 3D!  De expo loopt van 26/10 t.e.m. 20/01.

Ticketje scoren? Volg de link: 

https://arenbergleuven.be/programma/arenbergkasteel.

3. Voor de uitzonderlijke kunstwerken in M - Museum Leuven
(van 26/10 t.e.m. 20/01)

Wist je dat de familie Arenberg een schilderij van Rubens bezat? Net als verschillende Veroneses. Op de expo ‘Macht en Schoonheid’ in M – Museum Leuven krijg je verschillende topstukken uit de kunstcollectie van de Arenbergs te zien. De werken verbeelden een verhaal van macht, invloed en aanzien. Verschillende kunstwerken werden speciaal naar Leuven gehaald voor deze tentoonstelling.

4. Omdat jij een doener bent
(fiets- of wandeltochten op aanvraag van 26/10 t.e.m. 20/01)

Wist je dat de invloed van de Arenbergs tot ver buiten de stadsmuren reikt? Volg een van de Arenbergwandelingen en ontdek wat ze op sociaal, wetenschappelijk en cultureel vlak verwezenlijkten, maak een fietstocht in het spoor van de Arenbergs, loop mee in de cultuurhistorische wandeling in Aarschot en ga een biertje proeven in Rotselaar … Of zoek het avontuur dichterbij; tijdens het openingsweekend (20 & 21/10) kan je paardrijden op het Arenbergdomein.

5. Voor spektakel in de natuur
(Bos-weekend: 27 en 28/10, wandelingen op zondagen van 4/11 t.e.m. 9/12)

Wist je dat de familie ooit eigenaar was van Meerdaalwoud en Heverleebos? De Arenbergs hadden veel aandacht voor bosbeheer, dankzij hen hebben we vandaag een groene long rond Leuven. Ga los in den bos tijdens een van de zes natuurwandelingen, die tot over de taalgrens lopen. De gidsen van dienst vertellen de adellijke geschiedenis in het bos en daarbuiten er vrolijk bij. Wil je Arenbergclan in actie zien? Hou dan 27 en 28 oktober vrij voor het Bos-weekend. Je wordt naar de 18de eeuw gekatapulteerd op wandelingen waarin de hertogen van Arenbergs tot leven komen via re-enactment. 

Ontdek alles over het festival en het programma op www.arenbergleuven.be

Afbeelding: Frans Pourbus de Jongere, Familieportret van Karel van Arenberg en Anna van Croÿ © KU Leuven Bibliotheken digitalisering

Geschreven op: 10 oktober 2018 in: gratis, doen, UiT met kinderen
Geschreven door: Silke Castro

Praktisch

zaterdag 20 oktober 2018
Arenberkasteel | Heverlee (Leuven)
Waar
Arenberkasteel
Heverlee (Leuven)
Wanneer
zaterdag 20 oktober 2018 van 14:00 tot 23:59
zondag 21 oktober 2018 van 14:00 tot 23:59
Organisatie
KU[N]ST Leuven vzw
zondag 16 december 2018
M – Museum Leuven | Leuven
Waar
M – Museum Leuven
Leuven
Prijs
12 euro
Organisatie
M – Museum Leuven
zondag 16 december 2018
Arenbergkasteel | Heverlee (Leuven)
Waar
Arenbergkasteel
Heverlee (Leuven)
Prijs
9 euro
Organisatie
Leuven+