Artefact: geluid dat je besluipt

Het thema van Artefact#19 is 'beweging'. Dat betekent ook heel wat 'cross overs' op muzikaal vlak.

De knaller van het STUK-seizoen komt er weer aan: Artefact vindt plaats van 21 februari tot en met 10 maart. Het thema van dit jaar is Parallel Crossings, of in het kort gezegd: beweging!

Artefact bestaat uit een expo, performances, lezingen, workshops en ook een geluidsprogrammatie. Daarin zit opvallend veel politiek engagement en activisme, naast experimentele en elektronische muziek en allerlei performances.

The politics of dancing

Artefact start naar goede traditie met een gratis openingsavond op donderdag 21 februari. Top of the bill is de Brits-Belgische (en in Leuven geboren) producer NKISI. Zij is mede-oprichter van het online afro-collectief NON Worldwide en stelt haar debuutplaat ‘7 Directions’ voor. Ook iets om naar uit te kijken, is de Belgische première van ‘Siblings’ van de Berlijnse gender-activist en performer Colin Self, samen met het vermaarde strijkersensemble Echo Collective.

Trippen in de kerk

De Zweedse componist Ellen Arkbro maakt op vrijdag 1 maart gebruik van een zeventiende-eeuws kerkorgel voor haar optreden in de Begijnhofkerk. Daarna verkeren de luisteraars in de Labozaal verder in Scandinavische sferen met Noorse joik - een van de oudste nog bestaande zangtradities in Europa - in een nieuwe context door Ratkje & Barruk. Waarna het dak van de Labozaal er af mag met de bezwerende en psychedelische trip van Gamelan Voices (ex-Nid en Sancy).

London calling

Zaterdag 2 maart serveert Artefact concerten en DJ-sets op de grens van jazz, beats en global grooves. Drummer Moses Boyd – die vorig jaar nog enkele keren optrad tijdens Leuven Jazz – komt naar het STUK met zijn Solo X-project. Hij combineert hierbij elementen van grime met jazzrock, improvisatie en Afrikaanse ritmes. Ook Ben Vince is niet voor één gat te vangen: met zijn saxofoon bouwt hij melodieën, texturen en ritmes op die schipperen tussen ambient en de dansvloer. En woordkunstenaar-saxofonist Alabaster dePlume brengt een live show vol humor, absurdisme en heerlijke melodieën.

Funky moves

Daarna duiken we de nacht in met CLUB STUK. Het feestje start met dj Charlotte Adigéry, die Creoolse ritmes en funky beats combineert met futuristische accenten. En daarna is het de beurt aan DJ Marcelle die met drie decks de meest uiteenlopende stijlen en geluiden uit haar collectie (meer dan 20.000 platen!) weet te versmelten.


Partiturenslang

De fans van geluidskunst worden op zondag 3 maart getrakteerd op een namiddag collectief luisteren naar audiotheater, radio en geluidskunst. ‘Audiostories’ is een samenwerking tussen Het Nieuwstedelijk en STUK, en de aangekondigde namen zeggen ons zoals gewoonlijk weinig tot niets. In de perstekst lezen we wel een intrigerende beschrijving van de uitvoering van Lin Chiwei’s Tape Music door Musarc als “een meterslange partituur die op ritmische wijze wordt doorgegeven onder de koorleden.” Het wordt dus zeker geen gewone ‘lazy Sunday’ daar in de Naamsestraat.


Musarc speelt 'Tape Music'

Musarc tijdens een uitvoering van Lin Chiwei’s 'Tape Music'

Geschreven op: 17 januari 2019 in: kijken en luisteren
Geschreven door: Wilfried Jans