Breaking Barriers: punk en new wave in Het Depot

Op 9 en 10 november vindt de derde editie van het new wave- en punkfestival ‘Breaking Barriers’ plaats. Ook dit jaar weet het festival enkele topnamen te strikken uit dit nog steeds springlevend genre.

Zo komen onder meer The Kids en SIglo XX de Belgische kleuren verdedigen, en prijkt er met Theatre Of Hate zowaar een Britse cultband uit de jaren 1980 op de affiche. Wedden dat het weer ‘zwart van het volk’ zal zien in Het Depot, zo vlak voor de 100ste verjaardag van het einde van WOI ?

The Cravats

Helden uit de mijnstreek

Top of the bill vrijdag 9 november is Siglo XX . Deze legendarische ‘cold wave’ band uit Genk viert zijn veertigste verjaardag met een beperkt aantal reünieconcerten. Hun ongetwijfeld boeiende show tijdens Breaking Barriers is het enige Belgische concert in die reeks . Niet te missen dus, deze vroege adepten van Joy Division met een mijnverleden.

Jazzy punk met stropdas

In hun voorprogramma staan The Cravats, oudgedienden in de wat nerveuzere en soms zelfs jazzy regionen van de postpunk. Jammer genoeg kennen we geen enkele hit van hen (die zijn er ook gewoonweg niet). Maar live is het volgens de kenners een energieke maalstroom van bas, gitaar en saxofoon. Recht die schouders!

Theatre of Hate

Oorlogsretoriek

Op zaterdag 10 november zijn we één dag voor Wapenstilstand. Het zal dan 100 jaar geleden zijn dat WO I ten einde kwam. Dé ideale soundtrack bij zoveel destructie, dood en verderf brengt ongetwijfeld Theatre of Hate. ‘Do You Believe In The Westworld?’ is hun bekendste hit uit de jaren 1980 die ook op menig verzamelalbum terug te vinden is. Het antwoord is overigens: neen.

Nihilisme rocks

Nada. Dat er niks is dus. En al zeker geen ‘next time’. Lang leve de rauwe energie van The Kids. Ludo Mariman en co veroverden eind de jaren zeventig vanuit hun Antwerpse thuishaven de harten van het pogoënde punkers publiek tot ver buiten de landsgrenzen. Veertig jaar later is ‘Fascist Cops’ bijvoorbeeld nog steeds een relevante kopstoot en ja, ze zullen ook al hun overige klassiekers uit die periode - zeer luid - spelen.

The Kids

Safety pins!

Dat punk nog lang niet dood is, bewijst ook een zekere TV Smith . De voormalige frontman van de jaren zeventig punkband The Adverts treedt nog steeds solo op en brengt naast eigen nummers ook enkele (melodieuze) punkklassiekers (zoals 'Gary Gilmore's Eyes') ten gehore. Draag alvast je buttons en veiligheidsspelden met gepaste trots tijdens dit nostalgische optreden.  

Milli Vanilli (zonder dat haar)

De Britse Millie Sanders is een veelzijdige zangeres wiens songs online stilaan een ruim publiek beginnen te bereiken. Met haar begeleidingsband The Shut Up creëert ze volgens de promomap van Het Depot “een mix van kwade punk, dansbare ska en urban geluiden van de huidige generatie”. Zwijgen en dansen zijn toegestaan.

L’union fait la farce!

Ook de nieuwe Belgische punklichting, ten slotte, is van de partij die zondag. Met onder meer dé noisehype, Cocaine Piss uit Luik en de jonge Leuvense punkers van New Trash is de toekomst van dit rebelse genre (en dito attitude) alvast verzekerd.

Breaking Barriers | vr 9 nov vanaf 20.00 uur en za 10 nov 2018 vanaf 15.30 uur | Het Depot | Info en tickets: www.hetdepot.be.

Cocaine Piss

Geschreven op: 08 oktober 2018 in: kijken en luisteren
Geschreven door: Wilfried Jans