CULTUUR-TIP: bezoek de expo 'This is not a collection' in PARCUM

PARCUM toont religieus erfgoed zoals je het nooit eerder zag met expo ‘This is not a collection’.

UiT in Leuven reporter Silke Castro ging een kijkje nemen. Lees waarom zij deze expo meer dan de moeite waard vindt. 

Voor het eerst werken uit eigen collectie.

Een vleugel van Abdij van Park is ingericht als dialoogmuseum voor religie, kunst en cultuur: PARCUM. In een sobere opstelling toont PARCUM met de expo 'This is not a collection' voor het eerst stukken uit haar eigen collectie. Een collectie met topstukken, bijzondere objecten, maar ook kitsch die een heel divers beeld laat zien van het religieuze leven in Vlaanderen.

Maar wat betekent religieus erfgoed vandaag?

De titel: ‘This is not a collection’ is niet toevallig gekozen, ze dient om een collectie van religieus erfgoed in vraag te stellen. Wat is religieus erfgoed? Wat kan zo’n collectie vandaag voor mensen betekenen? En wat zegt ze over mensen? 

Erfgoed is verrassend hedendaags!

PARCUM gaat in dialoog met zijn bezoekers over de uitdrukking van, de beleving van, en de betekenis van geloof. De sterkte van deze expo is dat ze oude werken uit de collectie afwisselt met hedendaagse kunst en kitsche spullen die misschien ook bij jou thuis liggen. Vier Belgische hedendaagse kunstenaars - David Claerbout, Berlinde De Bruyckere, Ria Pacquée en Guillaume Bijl - verdiepen zich in eeuwenoude katholieke beeldtradities op zoek naar gelijkenissen en dialoog. Hun recente werken, en jawel – ook Elvis Presley - staan tussen relieken, schilderijen, Mariabeeldjes … en dat levert een verassende dialoog op tussen oude en hedendaagse kunst. De expo ‘This is not a collection’ uitnodigt uit tot reflectie, want religieus erfgoed is inderdaad verrassend hedendaags. Het is veelzijdig, universeel, herkenbaar. Via een audioguide hoor je getuigenissen en verhalen van mensen die geloof beleven, zo wordt je museumbezoek nog intenser. 

Waarom moet jij zeker gaan? 

1. Omdat de expo 4 STERREN **** kreeg van de krant De Standaard
Lees het lovende artikel (betalend) via deze link: https://www.standaard.be/cnt/dmf20190702_04491421  

2. GRATIS op Open Monumentendag: 
Op zondag 8 september tijdens Open Monumentendag kan je de expo gratis bezoeken. 

3. Voor een SLOW ART rondleiding (90 min.) 
Op een slow art rondleiding sta je stil bij enkele werken uit de expo met een gids. Je verdiept je in 3 à 4 werken en leert met een andere blik naar de artefacten kijken. Afspraak op vaste tijdstippen, met een extra kost van 3 euro. 

4. Voor de intieme verhalen 
Je krijgt een audioguide mee op je bezoek aan de expo. Zoek de icoontjes met een tekstballon en laat je onderdompelen in persoonlijke verhalen van mensen en ontdek hoe zij 'geloof' beleven. 

De sterkte van de expo is dat ze oude werken uit de collectie afwisselt met hedendaagse kunst en kitsch spullen die misschien ook bij jou thuis liggen, want religieus erfgoed is verrassend hedendaags. Het is veelzijdig, universeel, herkenbaar.

Geschreven op: 14 augustus 2019 in: vrije tijd, doen, bezoeken
Geschreven door: Silke Castro

Praktisch

maandag 23 september 2019
PARCUM | Leuven
Waar
PARCUM
Leuven
Prijs
10 euro
Organisatie
PARCUM