Expo: Dirk Braeckman. Van 2 februari tot 29 april

Van Venetië naar Leuven. Of omgekeerd?

Een dubbeltentoonstelling in M en Bozar Brussel

Vanaf 2 februari kan je in M gaan kijken naar het werk van Dirk Braeckman. De Gentse kunstenaar heeft al aan talrijke tentoonstellingen deelgenomen in binnen- en buitenland. In M toont hij zowel nieuw fotomateriaal als experimenteler en kleiner werk.

Braeckman heeft een aparte manier om mensen en objecten in beeld te brengen. De zwart-witfoto’s staan los van plaats, tijd en emotie, en ademen een zekere anonimiteit uit. Soms neemt hij foto’s van zijn foto’s en speelt zo met het medium fotografie. Braeckman kiest voor analoge fotografie, en ook bij de bewerking in de donkere kamer experimenteert hij graag. Doordat hij het negatief en het fotopapier manipuleert, ontstaan telkens unieke beelden. Vaak zijn de foto’s niet in één oogopslag te lezen. Ze vragen om een aandachtige blik.

Drie werken van Dirk Braeckman

De afgelopen jaren heeft Braeckman een indrukwekkend parcours afgelegd. Zijn eerste grote  solotentoon-stelling vond plaats in 2011, in M. Vorig jaar was hij samen met M-curator Eva Wittocx vertegenwoordigd op de Biënnale van Venetië, die zo’n 615.000 bezoekers trok. ‘Dat is zonder twijfel een springplank voor zijn oeuvre geweest’, vertelt Wittocx. ‘Er liggen nu vele kansen in het verschiet, op korte en lange termijn.’

Dirk Braeckman & Eva Wittocx about the exhibition in the Belgian Pavilion during La Biennale di Venezia.
Geschreven op: 31 januari 2018 in: bezoeken
Geschreven door: Hedwig Bogaerts