Expo: Edgard Tytgat. Tot 8 april 2018 in M

Een bitterzoete wereld op doek

Herinnering aan een geliefd venster

Edgard Tytgat, De acht dames, 1940 ©Collectie Gemeentemuseum Den Haag

De Brusselse kunstenaar Edgard Tytgat (1879-1957) was schilder, schrijver en graveur maar boven alles een fantastische verhalenverteller. Met een onwaarschijnlijk gevoel voor detail observeerde hij het dagelijkse leven en zette die taferelen op doek met fantasie, absurditeit en humor.

Typisch zijn de onhandige tekeningen van figuren, de eenvoudige lijnen, het vreemde perspectief en de gedempte, vereenvoudigde kleuren. Tytgats eigen leven was de grootste inspiratiebron. Alle thema’s werden geschilderd vanuit zijn eigen huis. Met scènes en personages uit zijn eigen leven, zoals zijn echtgenote Maria als muze en Rik Wouters als goede vriend. Dat alles maakt zijn oeuvre sterk biografisch, met het venster als frequent terugkerend thema. Zestig jaar na zijn dood brengt M Tytgat opnieuw tot leven met meer dan 70 werken uit museale en privé-collecties. De titel voor de tentoonstelling kan niet beter gekozen zijn: 'Herinnering aan een geliefd venster'. 

“Ik houd van ramen… Het is van daaruit, vanaf het raam op de verdieping, dat ik heb geprobeerd de indrukken weer te geven die me overvielen. Je ziet al het bekoorlijke dat het raam mij geboden heeft. Het is door het raam dat ik heb leren houden van licht, kermissen, kinderen en alles wat voor drukte zorgt.”

Edgard Tytgat
Geschreven op: 12 december 2017 in: expo
Geschreven door: Hedwig Bogaerts

Praktisch

maandag 19 februari 2018
M – Museum Leuven | Leuven
Waar M – Museum Leuven
Leuven
Prijs 12 euro
Organisatie M – Museum Leuven