Feest van de Filosofie: nadenken over de kwetsbare mens

Zaterdag 6 april @ STUK Leuven

Het thema van het Feest van de Filosofie dit jaar is ‘falen en opstaan’. En dat is geen toeval!

Reflecteren over de plaats van kwetsbaarheid, fragiliteit en mislukking, in het leven van alledag, maar ook in domeinen als kunst, literatuur en wetenschap. Dat is het opzet van het ‘Feest van de filosofie’ dat in Leuven op zaterdag 6 april plaatsvindt. Hiervoor sloegen het HIW, STUK en 30CC de handen in elkaar.

Waarom is er zo’n taboe rond falen en kwetsbaarheid? En hoe kunnen we onszelf verzoenen met ons ‘falen en weer opstaan’? Dat zijn de mogelijke vragen die het populaire thema van dit jaar oproept. “Kwetsbaarheid is inderdaad een hip thema in de filosofie en binnen de maatschappij”, geeft Stéphane Symons - professor filosofie aan de KU Leuven - toe. ”Maar het is ook een urgent thema.”

“We mikken op een breed publiek, van jong tot oud en we verwachten zo’n 450 deelnemers. Met dit event bewijzen we dat de filosofie springlevend is”, aldus een enthousiaste prof Symons. Hij geeft ons een bloemlezing van het uitgebreide programma. 

Landschap

De Franse filosoof Jacques Rancière geeft om 13.30 uur de openingslezing in de aula Vesalius van de KULeuven.

“Rancière heeft binnen het Franse filosofische en maatschappelijk debat een zeer goede reputatie. Hij is het gewoon om voor een niet-academisch publiek te spreken. Zijn boeken zijn betaalbaar en vertaald in het Nederlands. Hij komt uit de marxistische hoek en is een poststructuralist. De laatste tijd schrijft hij veel over politiek en esthetica.  Zijn – Engelstalige - lezing zal gaan over de ‘politiek van het landschap’ en is heel historisch van opzet.”

"We willen een debat dat meer diepgang heeft dan de huidige journalistiek. Daarin lijkt alle gevoel voor nuance en ironie verdwenen."

Prof. Stéphane Symons (KU Leuven)

Limieten

Daarna staan in het STUK vanaf 16 uur verscheidene lezingen, panelgesprekken en workshops op het programma. Zo zal psychiater Dirk De Wachter deelnemen aan een gesprek over het jaarthema, samen met zijn collega, kinderpsychiater Indra Struyven.

“Dirk De Wachter heeft in ons taalgebied belangrijk werk verricht op het gebied van de brede publieke discussie over kwetsbaarheid en falen. We willen door onder meer hem uit te nodigen verder tegengas geven tegen de expertise en het superprofessionalisme, de vooruitgang en de perfectie. Daartegenover plaatsen we de kwetsbare mens die gelimiteerd is in zijn kunnen.”

Breed publiek

Dat het Feest van de Filosofie voor een breed publiek bestemd is, wordt bevestigd door de keuze voor een auteur als Yves Petry die filosofie studeerde aan de KU Leuven. Hij debatteert mee over het ‘falen van idealen’.

“In zijn laatste boek ‘De Geesten’ ergert hij zich aan de huidige Facebook-achtige manier van discussiëren en de onenigheid die daaruit voortvloeit. Dat is een bevinding waar we ons zeker bij aansluiten. We willen een debat organiseren dat dieper gaat dan de huidige journalistiek waar er weinig plaats is voor nuance of ironie.”  

Wat is kunst?

Voorts is er ook een interessante lezing over ‘falen in de kunst’ door Jan Dirk Baetens. “Deze Nederlandse docent kunstgeschiedenis aan de universiteit van Nijmegen zal het hebben over slechte en middelmatige kunst enerzijds, en het geniale falen van overambitieuze kunstenaars die zich verliezen in grootse projecten anderzijds.”

Onderstaande foto: de filosoof Jacques Rancière

Jacques Rancière
Geschreven op: 22 maart 2019 in: kijken en luisteren, doen
Geschreven door: Wilfried Jans

Praktisch

zaterdag 06 april 2019
Aula Andreas Vesalius | Leuven
Waar
Aula Andreas Vesalius
Leuven
Wanneer
zaterdag 6 april 2019 van 13:30
Prijs
17 euro
Organisatie
30CC

Op de agenda

Voor alle info, tickets en de rest van het programma:

www.feestvandefilosofie.be