Festival: Leuven Jazz. Van 16 tot 25 maart

Zesde editie

Drummen voor drums

De drums voeren het ritme aan op de zesde editie van Leuven Jazz. Volg bijvoorbeeld de beat van maar liefst acht drummers op één avond. Maar als je iets minder slagkracht verkiest: ook dan ben je op het goede adres op het Leuvense jazzfestival. Op de goedgevulde affiche tref je zowel wereldtoppers, Belgische helden als aanstormend talent: Mark Guiliana Jazz Quartet en Zara McFarlane naast Melanie De Biasio en Philip Catherine. De ‘B-Jazz International Contest’ dat jonge muzikanten/bands naar voren schuift, is het eerste weekend een prominent onderdeel van het festival.

Affiche Leuven Jazz

Het volledige programma staat garant voor tien dagen klassieke en minder klassieke – of zeg maar gewoon ‘experimentele’ – jazz, en dit op verschillende locaties in de stad. Aan de bekende concertzalen, bruine kroegen, hippe stadspleintjes en historische panden voegt Leuven Jazz twee nieuwe speelplekken toe: La Conserve en ’t Narrenschip aan de Vaart. Bovendien heropent het café de Blauwe Kater zijn deuren op zijn gloednieuwe locatie op de Vismarkt tijdens het festival. En helemaal nieuw is dat er ook huiskamerconcerten zullen zijn in drie Woonzorgcentra. 

HOOGVLIEGERS

De Belgische topgitarist Philip Catherine gaat - speciaal voor zijn 75ste verjaardag - in zee met de studenten van LUCA, school of Arts. In 30CC/Schouwburg en Het Depot strijken buitenlandse toppers neer. Mark Guiliana (US) brengt met zijn Quartet een exclusieve voorstelling van zijn nieuwe plaat ‘Jersey’. Nog in de schouwburg: de nieuwe generatie uit de hyperactieve Londense scene met Moses Boyd en Shabaka Hutchings. In Het Depot hebben ze een boontje voor vrouwen in de jazz: Zara Mc Farlane (UK) en Nubya Garcia (UK) en onze Belgische trots: Melanie De Biasio.

Boven: Philip Catherine en  Mark Guiliana Jazz Quartet, onder: Zara McFarlane en Melanie De Biasio

BELGIË

Belgen zijn goed vertegenwoordigd op het festival. Vermeldenswaard is het ligconcert van de 17-koppige concertband Book of Air: VVolk. En ook het concert van MDCIII en Karen Willems/Eric Thielemans. Antoine Pierre (drummer van TaxiWars, Urbex, Philip Catherine) nodigt collega-drummers Lander Gyselinck (Labtrio, Stuff.) en de Nederlander Mark Schilders uit. Rebirth::Collective viert feest in De Blauwe Kater. Ook Appeltuin gaat overstag met een boeiende clash van Haven (met drummer Lionel Beuvens) en Vansina Quartet (met drummer Teun Verbruggen).

Antoine Pierre, Lander Gyselinck en Mark Schilders

OOK GOED VOOR JOUW PORTEMONNEE

Leuven Jazz hoeft niet duur te zijn: het duurste ticket kost € 31, veel concerten zijn goedkoper dan € 20. De concerten van de studenten en docenten LUCA die rond bepaalde thema’s werken, de ‘Jazz op Zondag’ concerten in STUK Café, de avant-première van de JazzLab Series en het multimediaal project rond componist Raymond Scott: ‘Imagine Raymond’ zijn gratis.

"Artiesten die al alle edities van Leuven Jazz van de partij geweest zijn? Dat moeten Dree Peremans en Dre Pallemaerts, zijn, denk ik ..."

Danny Theuwis, programmator Leuven Jazz

Leuven Jazz is een organisatie van 30CC en Het Depot in samenwerking met Appeltuinjazz, Oratoriënhof, Cinema ZED, de Bib Leuven, De Blauwe Kater, Libertad, ’t Narrenschip, La Conserve, Luca School of Arts, M-Museum Leuven, mijnleuven, Muziekmozaïek, OPEK en STUK.

Geschreven op: 29 januari 2018 in: gratis, concert, festival
Geschreven door: Hedwig Bogaerts

Op de agenda

Website Leuven Jazz

Agenda