Filmfestival: Docville. Van 21 tot 29 maart

Voor de veertiende keer

Het centrale thema is wetenschap

Van 21 tot 29 maart zwaaien filmzalen in heel Leuven hun deuren weer open voor liefhebbers van de betere documentaire. DOCVILLE is al toe aan de veertiende editie. "In die tijd is het genre er alleen maar op vooruitgegaan," vertelt programmator Frank Moens.

Frank Moens: "Documentaires hoeven helemaal niet saai te zijn, dat bewijst DOCVILLE elke keer opnieuw. Net als bij speelfilms zijn er verschillende genres. Je kan naar DOCVILLE gaan als een avondje uit, om je te laten inspireren, om eens goed te lachen of gewoon om iets bij te leren."

Programmator Frank Moens in de zetels van Cinema Zed

Frank Moens in de zetels van Cinema Zed

"Ik bekijk jaarlijks honderden documentaires, maar er zijn er nog altijd die me enorm raken en die een grote impact hebben op mijn leven. Neem nu ‘Eating Animals’, naar het  gelijknamige boek van Jonathan Safran Foer. Nadat ik die documentaire gezien had, ben ik van de ene op de andere dag gestopt met vlees te eten."

"Dit jaar is het centrale thema wetenschap. Naast een tiental wetenschappelijke documentaires zijn er enkele randactiviteiten rond artificiële intelligentie - robots dus."

Frank Moens

Chirurg-muzikant

"De centrale gast is Erik Gandini - niet toevallig mijn favoriete documentairemaker. Hij komt zijn nieuwste film ‘The Rebel Surgeon’ voorstellen. Die gaat over Erik Erichsen, een Zweedse  plastische chirurg die de westerse bureaucratie zo beu was dat hij naar Ethiopië trok en daar als enige dokter in de wijde omtrek een hospitaal opende. Hij trok er zijn plan met een boormachine, wat fietsspaken, een paar haarspelden en een klein budget. Je zit de hele film lang met een glimlach te kijken, en toch sijpelt de boodschap binnen. Dat is een kunst die  Gandini als geen ander beheerst." 

"Behalve Gandini komt trouwens ook Erik Erichsen zelf naar DOCVILLE. Hij heeft intussen zijn hospitaal ingeruild voor jazzclubs en is nu fulltime muzikant. Tijdens Jazz op Zondag treedt hij op in het STUKcafé."

The rebel surgeon met een boor in zijn hand

'The rebel surgeon

Het grote scherm 

"Documentaires worden steeds vaker gemaakt op maat van de cinema, voor grote schermen dus. Dat is echt een meerwaarde. Onze slotfilm ‘Mountain’ gaat bijvoorbeeld over sjerpa’s en andere bergbeklimmers. Een sterk verhaal, maar ook prachtig om naar te kijken. Je staat als het ware zelf mee op de top, in de barre wind. Adembenemend!"

Geschreven op: 28 februari 2018 in: kijken en luisteren
Geschreven door: LVN

Op de agenda

Docville vindt plaats van wo 21 tot do 29 maart. Ontdek het volledige programma op de site.

website Docville