Goede voornemens voor 2020: een cultureel uitje!

Wil je in 2020 wat meer aan cultuur doen? Aan muziek, theater, dans, film en kunstenfestivals geen gebrek in cultuurstad Leuven. Begin al maar te plannen op basis van onze 5 tips en spaar punten met je UITPAS.

Tip 1: Een concert meepikken 

HET DEPOT 

Pop, Rock, Metal, Folkpunk, Reggae of Hiphop? Waar je voorkeur ook naar uit gaat, je vindt het in Het Depot. Zo zijn er verjaardagsconcerten van Arno, Raymond Van Het Groenewoud, Soulsister en Yevgeni, komt de nieuwe groep van Sam Bettens (Rex Rebels) en kan je de grote R&B-belofte Ikraaan aan het werk zien. Boek snel je tickets want op = op.

MEER INFO

30CC 

Uiteraard staat Leuven Jazz 2020 met stip in je agenda. Wij tippen daarnaast ook nog Passie van de Stemmen. Polyfonische muziek is ook in het derde decennium van de 21ste eeuw nog razend populair. Het concert van Cecile McLorin Salvant is absolute topper. Volgens vele (jazz)muzikanten de beste jazzvocaliste ter wereld. 

MEER INFO


Of hou je het liever op klassiek? Dan raden we je de concerten van het  Lemmensinstituut  aan. Jaarlijks worden een 25-tal concerten gepland: solowerk, kamermuziek, koor- en orkestwerken uit een periode die meer dan 4 eeuwen bestrijkt.  Wist je trouwens dat de concertproeven van de studenten vrij toegankelijk zijn?

MEER INFO

Tip 2: Richting STUK voor een dansvoorstelling

STUK, het Leuvense huis voor Dans, Beeld en Geluid biedt het hele jaar door dansvoorstellingen van het hoogtse niveau aan. Wat dacht je van de herneming van ‘Fase’, de choreografie waarmee Anne Teresa De Keersmaeker doorbrak in 1982 of ‘Body of Work’ van Daniël Linehan? Ook het Leuvense stadsgezelschap fABEULEUS brengt dansproducties die je van je sokken blazen. 

MEER INFO

Tip 4: Theater van de bovenste plank

30CC zorgt er voor dat we ook dit voorjaar enkele prachtige toneelstukken te zien krijgen. Het Nieuwstedelijke brengt de nieuwe voorstelling ‘Geel Hesje’. ‘Mia Kermis’ is een woordenloos figurentheaterstuk over een vondeling die op zoek gaat naar haar afkomst en de hedendaagse tragedie ‘De Aanzegster’ van Ilja Leonard Pfeijffer brengt een verhaal van waarheid en fake news.

MEER INFO

Tip 5: Kunstenfestivals in het voorjaar

Je helemaal onderdompelen kan tijdens de eerste kunstenfestivals van het jaar:

COOL-festival – 13 tot 16/2

4-dagen lang zet Het Depot in op funk, soul, afrobeat en hiphop met live-muziek, broeierige DJ-sets en tal van andere activiteiten.

MEER INFO

Artefact – 13/2 tot 1/3

Artefact brengt elk jaar een maatschappelijk dilemma in hedendaagse kunst. Het thema dit jaar is ‘Alone Together’, over het raakvlak tussen ‘alleen-zijn’ en ‘samen-zijn’

MEER INFO

Leuven-Jazz  –  19 tot 29/3

Reeds voor de 8ste  maal is maart de maand waar Jazzy beats weerklinken doorheen de ganse stad. 

MEER INFO

Filmfestivals

Leuven is top in het organiseren van filmfestivals. Vaste waarden in het voorjaar zijn het documentaire filmfestival Docville (eind maart) en het Afrika Filmfestival (April).

Minder bekend is het gratis Disability Filmfestival dat film toegankelijk maakt voor iedereen.

MEER INFO DISABILITY FESTIVAL

MEER INFO DOCVILLE

MEER INFO AFRIKA FILMFESTIVAL

Copyright foto's: Het Depot, Toon Van Gramberen

Geschreven op: 10 januari 2020 in: vrije tijd, kijken en luisteren, doen
Geschreven door: Leuvengirl