Ken jij al deze Leuvense tradities?

Plezier in september met Leuvense tradities!

September, dat betekent niet alleen - bye vakantie en hallo terug naar school - het is ook de maand van de Leuvense tradities. Ken jij ze allemaal? En wist jij dat er zelfs eentje door Unesco als cultureel erfgoed erkend is?

In september keren de studenten terug naar de stad, wordt het centrum volgebouwd met kermisattracties en kan je naar de veemarkt op het Sint-Jacobsplein tijdens de jaarmarkt. Maar ook de Mannen van het Jaar vieren feest, met de Stoet der Jaartallen.

Leuven Kermis van 30/08 tot 22/09

Ga jij naar het schietkraam of wil je liever rondjes draaien in de Octopus? Van 30 augustus tot en met 22 september kan je tijdens Leuven Kermis kiezen uit meer dan 70 attracties. De feestelijke opening (met fanfare en kinderanimatie) is op vrijdag 30 augustus. Een week later, op vrijdag 13 september is er vuurwerk vanaf 22.30 uur. De prikkelarme dag staat op maandag 16 september op het programma. Dan gaan geluid en licht wat zachter. En traditiegetrouw geven de kermiskraampjes hun bezoekers een fikse korting op woensdag 18 september.   

De Jaarmarkt op 02/09

De tweede Leuvense traditie is er eentje van formaat, de Joormet. Naar goede gewoonte vindt die op de eerste maandag van Leuven Kermis plaats, op maandag 2 september. Tijdens de Jaarmarkt is het feest in Leuven, heel de stad doet mee. De dag begint met een veemarkt, een veeprijskamp en paardenshow op het Sint-Jacobsplein. In de winkelstraten loopt een Streekproductenmarkt en een braderie en de attracties van de kermis zijn open. Op het Martelaerenplein en in een aantal cafés zijn er optredens tussen 12 en 19 uur. Verwacht op het podium onder meer Garry Hagger, Sammy Moore en Motown Supremacy. Ook de Leuvense horeca zet zijn beste beentje voor, er zullen genoeg Pinkes en buitentogen zijn voor de jaarmarktbezoekers.

De Mannen van het Jaar op 08/09

Het jaartallenleven in Leuven is een eeuwenoude traditie, ze gaat terug tot 1890. Het jaartallenleven is zelfs door Unesco erkend als immaterieel cultureel erfgoed. Het is een ‘levenscyclusritueel’ van mannen uit regio Leuven die in hetzelfde jaar geboren zijn. Ze verenigen zich vanaf hun veertigste in een vriendengroep, die samen naar hun vijftigste verjaardag toe leeft. Tot die tijd organiseren ze verschillende activiteiten en ceremonies waarin vriendschap en solidariteit centraal staan. Op zondag 8 september vieren zij hun Jaartallendag, met een academische zitting, de Jaartallenoptocht, en ’s avonds feest op ‘Amezoose on de stoose’.

De stoet der togati op 23/09

In de loop van september zal je ze zien binnenstromen, de talrijke studenten die aan een nieuw academiejaar beginnen. Zoals elk jaar start een nieuw academiejaar met een plechtige opening. Dit keer is dat op maandag 23 september. De stoet der togati trekt door het stadscentrum, gevolgd door een eucharistieviering in de Sint-Pieterskerk en nadien is er een academische zitting. Wil jij je nieuwe professor eens in zijn of haar officiële toga zien? Zorg dan dat je erbij bent. 

In september keren de studenten terug naar de stad, wordt het centrum volgebouwd met kermisattracties en kan je naar de veemarkt op het Sint-Jacobsplein tijdens de jaarmarkt. Maar ook de Mannen van het Jaar vieren feest, met de Stoet der Jaartallen.

Geschreven op: 30 augustus 2019 in: gratis, vrije tijd, kijken en luisteren, doen
Geschreven door: Silke Castro

Praktisch

zondag 01 september 2019
Botanische tuin | Leuven
Waar
Botanische tuin
Leuven
Wanneer
zaterdag 31 augustus 2019 van 14:00 tot 20:00
zondag 1 september 2019 van 09:00 tot 20:00
maandag 2 september 2019 van 08:00 tot 20:00
zondag 09 september 2018
Centrum | Leuven
Waar
Centrum
Leuven
Wanneer
zondag 9 september 2018 van 16:00 tot 22:00
Organisatie
Koninklijk Verbond der Jaartallen
maandag 02 september 2019
Martelarenplein | Leuven
Waar
Martelarenplein
Leuven
Wanneer
maandag 2 september 2019 van 08:00 tot 18:00
Organisatie
Brocanterie-Events