Leuven Jazz Extra Large

11 dagen, 18 locaties, 60 voorstellingen en meer

Van 14 tot en met 24 maart leeft Leuven op een jazzy beat.

Van 14 tot en met 24 maart leeft Leuven weer op een jazzy beat! De zevende editie van 'Leuven Jazz' wordt namelijk extra large: op 11 dagen kan je meer dan 60 concerten en andere activiteiten bijwonen. Op de goedgevulde affiche vind je wereldtoppers, Belgische helden, jonge talenten, maar ook jazzfilms en familieconcerten. Tickets zijn vanaf vandaag te koop. Grasduin mee in het programma met deze 7 accenten.

1. HAPPY BIRTHDAYS

Leuven Jazz viert feest, tot driemaal toe!

 • 40 jaar Igloo Records! We vieren het Belgische jazzlabel met een straffe gelegenheidsband rond stergitarist Philip Catherine en toetsenist Éric Legnini, maar ook met enkele verse heruitgaves op vinyl.
 • 40 jaar B-Jazz International Contest, voorheen 'Jazz Hoeilaart'. De vertrouwde competitie met zes internationale finalisten blijft uiteraard, maar als bonussen krijg je een hommageconcert met de talenten van LUCA Jazz, een mini-expo en een concert van Milshake Banana 2.0, winnaars van de eerste editie in 1979. 
 • 10 jaar AppeltuinJazz. In De Appeltuin school bouwden Eddy Macquoy & co op 10 jaar tijd een fijne jazzreeks uit, goed voor nu al 150 concerten! Voor het verjaardagsfeest tijdens Leuven Jazz nodigen ze LG Jazz Collective uit, de Belgische supergroep geleid door jonge gitaarvirtuoos Guillaume Vierset. Ook niet te missen: de expo van huisfotograaf Eric Malfait!


2. GITAREN ALOM

Na de drums in de vorige editie staat in 2019 de gitaar centraal. Naast de al vernoemde Philip Catherine en Guillaume Vierset tekenen onder meer ook Julian LageDans DansJakob Bro & Jesse van RullerFabrizio Graceffa en Albert Vila present. Het slotconcert van IH8 Camera 'Super 9' plaatst zelfs acht gitaristen op het podium, met naast bezieler Rudy Trouvé onder meer ook Daan StuyvenStef Kamil CarlensBjorn Eriksson ...

3. WERELDSTERREN 

Aan absolute sterren is er uiteraard ook dit jaar geen gebrek.

 • Voor de absolute topavond tekent een Amerikaans superduo op piano: Vijay Iyer en Craig Taborn. Hun langverwachte duo-plaat verschijnt op 15 maart bij ECM, pal in het festival! Aansluitend krijg je bovendien het exclusieve trioconcert van Julian Lage. De strafste jazzgitarist van het moment brengt eveneens een nieuwe release mee.
 • Meestergitaristen Jakob Bro en Jesse van Ruller tekenen voor een double bill en laten zich bijstaan door twee bigbands vol Belgische jazztalenten.
 • De Iers-Britse groep The Breath, met enkele leden van The Cinematic Orchestra, stelt zijn tweede plaat vol soulvolle songs voor. Zij staan in double bill met het groovende Vegir, het nieuwe project van Dominique Vantomme, aangevuld met de betoverende stem van Hindi Zahra. Een absolute primeur!
 • In Het Depot geniet je niet enkel van de feestelijke acid-jazz en funk van de Britse band Incognito, maar evenzeer van een Laat Open feest met onder meer drum-'n-basslegende LTJ BukemJoe Armon-Jones en LeFtO.

Voor de absolute topavond tekent een Amerikaans superduo op piano: Vijay Iyer en Craig Taborn.


4. DE BELGEN

Dat er steengoede jazz uit eigen land komt, bewijst Leuven Jazz elke editie. Enkele namen die je dit jaar niet mag missen:

 • Het LG Jazz Collective van Guillaume Vierset telt in zijn rangen onder meer Antoine PierreSteven Delannoye en Jean-Paul Estiévenart.
 • Dans Dans behoort absoluut tot de opwindenste projecten uit de Lage Landen.
 • Gitarist Ruben Machtelinckx stelt een gloednieuw kwartet samen en focust op de steelstring gitaar.
 • De supergetalenteerde, Leuvense contrabassist Cyrille Obermüller ontdek je zelfs in vier verschillende formats en bands: met het kwintet H A S T, in het trio van Casimir Liberski, op Jazz @ Steiner met Sam Versweyveld en gitarist Roeland Celis en in de bigband van Conservatorium Antwerpen, in dialoog met Jakob Bro.

5. YOUNG AT HEART

Leuven Jazz heeft een hart voor jonge muzikanten én jonge muziekliefhebbers.

 • Naast de al vermelde jonge Belgische talenten zijn er de B-Jazz International Contest, de talrijke concerten van de LUCA Jazz afdeling en een jazzavond in het architectuurprogramma Existenzweek.
 • Gloednieuw is ook PRELUDE, een openingsfeest op vijf locaties rond de Leuvense Vaart. De Stelplaats, Den Tube, Artkom, La Conserve en de Spits boot openen hun deuren voor een jong publiek: met jonge bands als Zwerm en Hi Hawaii, een gitaardokter, jazzkunst en dansfeestjes tot in de vroege uurtjes. 
 • Leuven Jazz is er ook voor de hele familie. Dit jaar staan er drie afspraken voor kinderen en hun (groot)ouders op het programma. Met het jazzconcert 'Glimp' voor peuters, de Thelonious-productie van Zonzo Compagnie (met livemuziek van De Beren Gieren) en de Disney-klassieker ‘The Jungle Book’. Die laatste wordt bovendien aangevuld met The Original Soundtrack Live van filmjournalisten Robin Broos en Jeroen Struys.


6. MEER DAN MUZIEK

Even wat anders dan een concert? Leuven Jazz heeft zoveel meer in de aanbieding.

Naast 'Jungle Book' serveert Cinema ZED je nog meer jazzy filmparels. 'My Foolish Heart' (over Chet Baker) en 'The Jazz Ambassadors' beleven hun Belgische premières en met 'Meeuwen sterven in de haven' en 'Just Friends' plaatsen ze saxofonist Jack Sels in de kijker.

Verder kan je gaan quizzen in De Libertad, verschillende expo’s bezoeken of genieten van spoken word in Jazz'n'Words. De boekvoorstelling 'Het ouderlijk huis' van Rita Vranken gaat gepaard met een stevige portie livejazz en voor meer achtergrond en verdieping zit je steeds goed bij Marc Van den Hoof en Joris Preckler (Klara).

7. AARDIG VOOR JE PORTEMONNEE

Leuven Jazz spaart ook je portemonnee. Het duurste ticket kost € 26, maar de meeste concerten zijn goedkoper dan € 20. Ruim de helft van het programma is bovendien helemaal gratis! Daarbij onder meer de vele middag- en aperitiefconcerten in de 30CC/Schouwburg, de 'Jazz op Zondag' concerten in STUK Café of Het Depot Café met Collective Conscience.

Op de slotzondag kan je opnieuw gratis concerten meepikken in vele Leuvense huiskamers. Het volledige programma wordt pas half februari vrijgegeven, maar onder meer SuuraNicolas Thys/Tim FinoulstRebekka Van Boxstael QuartetStefan BracavalNabou en het Piet Verbist Quartet zijn al bevestigd.

Kortom, Leuven wordt voor even de stad van de Jazz.

DONDERDAG 14 > ZONDAG 24 MAART 2019 INFO & TICKETS: WWW.LEUVENJAZZ.BE

Geschreven op: 28 januari 2019 in: vrije tijd, kijken en luisteren, doen, bezoeken
Geschreven door: RP

Op de agenda

van 14 tot en met 24 maart

meer info & tickets