Leuven Kermis

(bijna) drie weken lang

Met een jaarmarkt, een veemarkt, smoutebollen en een rups!

September staat in Leuven synoniem voor kermis, en dat houdt meer in dan een plein vol attracties. Eeuwenoude tradities zoals de jaarmarkt met onder meer de biestemèt maken van Leuvense kermis een uniek evenement.

De eerste maandag van september is heilig in Leuven. Elke échte Leuvenaar zakt dan af naar het stadscentrum, want iedereen weet: dit is hét ogenblik waarop je oude bekenden tegen het lijf loopt.

Naar goede gewoonte markeert de jaarmarkt ook de start van de kermis. Plezier gegarandeerd met maar liefst 66 attracties, waarvan 13 eetkramen. Smoutebollen en daarna in de rups? Moet kunnen!


Traditie

Wist je dat de Leuvenaars al ‘kermis’ vieren sinds 891? De kermis - een eucharistieviering en feest - herinnert aan de overwinning van Keizer Arnulf op de Noormannen. Een slordige vijfhonderd jaar later (vanaf de 14de-15de eeuw) is er sprake van een processie waarbij de patroonheiligen van de stad vereerd worden. De processie ter ere van O.L. Vrouw werd steeds gehouden op 8 september. Vanaf 1377 werden deze festiviteiten geflankeerd door een jaarmarkt, die – toevallig of niet – op hetzelfde moment gehouden werd. Zo’n jaarmarkt lokt immers veel ‘vreemde’ handelslieden die zo de reputatie van de stad tot heinde en verre konden uitdragen.

Geschreven op: 14 augustus 2017 in: vrije tijd

Op de agenda

Nog tot en met 20 september, in de Leuvense binnenstad

alle info over Leuven Kermis