Live! De restauratie van het schilderij van Bouts

In de Sint-Pieterskerk kan je live de restauratie van het schilderij van Dirk Bouts volgen.

Kijk mee over de schouder van de restaurateur.
'De herrijzenis van de heilige Erasmus' van Dieric Bouts 

In de Leuvense Sint-Pieterskerk hangt al 560 jaar lang een van de onbetwistbare meesterwerken uit de Lage Landen: De marteling van de heilige Erasmus van Dieric Bouts. Het schilderij is toe aan een grondige opknapbeurt, en die kan je nu live gaan bekijken.

“Een werk dat al eeuwenlang op dezelfde plek in hetzelfde klimaat hangt, verplaats je maar beter niet. Daarom restaureren we het in de Sint-Carolus Borromeuskapel van de Sint-Pieterskerk. Het grote voordeel is dat de mensen de restauratie live kunnen volgen”, vertelt restaurator David Lainé (IPARC).

Over de restauratie

De eerste stap van de restauratie, het vooronderzoek, is intussen afgelopen. Onderzoekers maakten scans van het paneel om de verschillende verflagen en ondertekeningen in beeld te brengen. De restaurateur gaat dan heel voorzichtig te werk: het doek wordt gereinigd, overtollige vernislagen en verkleurde retouches vervangen.

Handje toesteken

“Bouts is een van de belangrijkste kunstenaars voor Leuven en de kunstgeschiedenis in het algemeen. We willen nog meer projecten rond zijn werk opzetten. Het onderzoek dat we in de marge van de restauratie verrichten, zal daar wezenlijk toe bijdragen,” zegt Marjan Debaene. M laat dit werk grondig restaureren en vergroot ook de kennis rond de belangrijke Vlaamse Primitief Dieric Bouts. 

Meer doen dan enkel meekijken over de schouders van de restaurateur? Dat kan. Steun het project via m-life.be.

Praktisch

De restauratie is te bezichtigen op dinsdag en donderdag tussen 10:00 en 16:30 en zal nog tot eind juli duren. Inkom is gratis.

Tijdens de publieksdagen op 16 juni en 20 juli kan je in de kerk terecht voor een unieke blik achter de schermen van de restauratie. Welke tekening zit er verborgen onder de verf van het werk? En hoe verwijder je die vergeelde vernislaag zonder iets te beschadigen? Sla een praatje met de restaurator en kom het allemaal te weten.

Afbeeldingen © M - Museum Leuven 

Geschreven op: 23 mei 2019 in: gratis, doen, bezoeken
Geschreven door: M - Museum Leuven

Op de agenda

Meer weten?

M - Museum Leuven