Lore Binon schittert op Zomer van Sint-Pieter - een gesprek

“Ik vind nuchterheid heel belangrijk”

Portret van Lore Binon

Zangeres Lore Binon treedt binnenkort op in Leuven. Tijdens Zomer van Sint-Pieter concerteert de uitzonderlijk getalenteerde sopraan samen met het ensemble Lingua Franca in 30CC/Schouwburg. Ze kijkt ernaar uit, zegt ze zelf, want “Leuven is de stad van mijn jeugd.” We mochten haar bellen naar aanleiding van dit unieke concert.

Heb je een bijzondere band met Leuven? 

“Ja, maar eerder indirect. Ik ben geboren in Blanden en opgegroeid in Oud-Heverlee. En ik heb op het ‘Sancta Maria’ op de middelbare school gezeten. Leuven is dus eigenlijk de stad van mijn jeugd. Momenteel woon ik wel in Schaarbeek met mijn gezin. Maar optreden in Leuven voelt toch altijd een beetje aan als thuiskomen."

Wat is voor jou het belang van (klassieke) muziek, en meer bepaald de menselijke stem?

“Ik denk dat muziek, en klassieke muziek in het bijzonder, mensen kan helpen om de grote emoties in hun leven te verwerken. Muziek is er in feestelijke tijden en op intens droevige momenten. Het kan mensen helpen om hun eigen emoties te vertalen en te begrijpen. Ook in mijn werk als zanger staat het overbrengen van emoties centraal. De stem is een bijzonder vehikel hiervoor.  Bovendien is de stem als zanger je ‘eigen’ instrument, het zit in u. En met de tekst die we brengen, hebben we nog een extra laag die betekenis kan genereren.”

Het stereotype imago van de operazangeres, is die van een getormenteerde diva. Je lijkt me net het tegenovergestelde en de nuchterheid zelve. Heeft dat met je opvoeding te maken?

“Misschien wel. Maar nog eerder met mijn voorgeschiedenis als violiste. Ik heb toen geleerd om op gelijke voet samen te werken aan het maken van muziek. Vandaar dat ik nuchterheid enorm belangrijk vind, en mezelf niet op het voorplan wil zetten. Trouwens, de échte diva’s in de operawereld zijn sowieso aan het uitsterven. Die gaan er tegenwoordig door de grote concurrentie en het hoge aanbod van goede operastemmen onverbiddelijk uit.”

"De operadiva’s zijn aan het uitsterven. Die gaan er tegenwoordig door de grote concurrentie onverbiddelijk uit."

Lore Binon

De middagconcerten van ‘Zomer van Sint-Pieter’ duren slechts een veertigtal minuten. Is dat voldoende om het publiek in te pakken, en om ze iets mee te geven?

 “Ja, dat vind ik wel. Ik ben een voorstander van korte concerten. Je moet als luisteraar niet het gevoel krijgen achteraf ‘het was goed, maar misschien iets te lang’. Ik vind vijfenveertig minuten net goed qua lengte, je kan er voldoende elementen insteken om het geheel spannend te houden. En het past binnen het concept van ‘middagconcerten’ waarbij mensen tijdens hun pauze kunnen genieten van muziek.”

Je brengt op 12/7 cantates (of ‘miniatuuropera’s’). Is dat zoiets als een ‘kortverhaal’ in de literatuur?

“Ja, dat is een goede vergelijking. In onze keuze van cantates heb je dezelfde elementen als in een ‘grote’ opera: te beginnen met een recitatief, verhalend stuk, vervolgens een lyrisch moment en uiteindelijk een exuberant en geagiteerd slot. Het is een ‘miniatuuropera’ natuurlijk ook omdat we niet met een volledig orkest optreden, maar alle elementen en ‘extremen’ zitten er evengoed in." 

Je bent van vele markten thuis en hanteert diverse stijlen. Wat trekt je aan in de oude muziek?

“Elke stijl biedt zijn eigen mogelijkheden. Het voordeel bij oude muziek is dat er weinig aantekeningen zijn, enkel algemene tempo aanduidingen. Dit geeft je als zanger meer vrijheid, je kan meer verfijningen of ornamenten aanbrengen. En dat geeft me de mogelijkheid om te improviseren. Dat vind ik heel erg boeiend aan die oude muziek.”

Zingen en optreden is arbeidsintensief (zeg, maar topsport). Hoe hou je je stem en jezelf in conditie? En hoe bewaar je de balans met je privéleven?

“Wel, ik probeer gezond te eten en regelmatig te bewegen. En goed te slapen. Dat is met twee kleine kindjes niet altijd evident. Maar in de zomer doe ik het wel wat rustiger aan. Er staan nog wel wat andere festivals en optredens op de planning, maar ik kan zeker genieten van de relatieve rust van dit seizoen. En probeer wat meer tijd door te brengen met mijn gezin. Zo blijf ik ook als mens in balans.” 

Dank je wel!


Geschreven op: 06 juli 2018 in: kijken en luisteren
Geschreven door: Wilfried Jans

Praktisch

donderdag 12 juli 2018
30CC/Schouwburg | Leuven
Waar
30CC/Schouwburg
Leuven
Wanneer
donderdag 12 juli 2018 van 12:15
Organisatie
30CC