Moody Mae: "Het voelt aan als thuiskomen"

Leuvense hiphopband treedt aan op 'Half Oogst'

Vorig jaar waren ze nog afsluiter op de Grote Markt tijdens ‘Het Groot Verlof’ onder de noemer MAJOR. Dit jaar openen ze de eerste avond van ‘Half Oogst’ op de Oude Markt als Moody Mae. “En daar zijn we de organisatoren zeer erkentelijk voor”, vertelt Roel Meulemans, frontzanger en bezieler van deze frisse 'fusion' en hiphopband.  

Moody Mae, toen nog MAJOR, op de groepsfoto.

Moody Mae, toen nog MAJOR, op de groepsfoto.

Wie hen al eens gezien heeft, kan het bevestigen. Moody Mae is een zevenkoppige stomende live machine met elementen uit de hiphop, soul, funk en jazz. Dat het resultaat een mengvorm is kan ook niet anders, gezien de diversiteit binnen de groep. “Onze gitarist komt uit de new wave, en ikzelf luister al heel mijn leven naar zowat alles: van Michael Jackson tot Nirvana,  over Malinese pop en experimentele hiphop. Al luister ik de laatste tijd ook veel naar singer-songwriters”, ligt Roel zijn persoonlijke muzikale evolutie toe.

Mattheüs-effect

Naast een zonnige en vaak meer uptempo sound, zijn dan ook de teksten heel belangrijk bij dit project. “Ik werk als buurtmedewerker in Sint-Maartensdal. Dat onze teksten ‘sociaal bewogen’ klinken, is dus niet meer dan normaal. Of ik daar een voorbeeld van kan geven? Ja zeker, op  ‘Living Up’ - een wat meer ingetogen nummer - zing ik over een fenomeen dat ik dagelijks in mijn werk zie terugkeren. En dat is het feit dat mensen aan de basis van de maatschappij bitter weinig aandacht krijgen. Terwijl de rijken, alsmaar rijker worden…”

#groepsnaam

De nieuwe groepsnaam kwam er vooral omdat de vindbaarheid op sociale media met een naam als MAJOR wat tegenviel. “Ja, je moet als groep met zoveel mogelijk dingen rekening houden, blijkbaar (lacht). Maar Moody Mae past ook beter met de inhoud  waar we voor staan. ‘Moody’ is onze geïndividualiseerde maatschappij waarin sommige mensen het moeilijk hebben om zich in staande te houden, en ‘Mae’ is de persoon die met beide voeten op de grond blijft staan daarin. Een positieve houding binnen die moeilijke maatschappij, zo je wilt.”

Coely-scenario

Tot slot, geven we Roel nog een dilemma. Stel: je moet kiezen tussen een optreden doen op het podium van Tomorrowland of dat van Couleur Café. Waarvoor ga je dan?  “Als ‘manager’ van de groep zou ik direct ‘Tomorrowland’ zeggen, want de exposure is daar groter…  Maar vanuit het buikgevoel van de band zelf, is Couleur Café natuurlijk beter. Het is een mooi streefdoel om daar ooit eens op te treden voor dat kleurrijke publiek. Maar nog liever zou ik opteren voor een Coely-scenario: het eerste jaar optreden op Couleur Café, en het volgende jaar knallen op Tomorrowland… “

(WJA)


Roel Meulemans, zanger en bezieler van Moody Mae

Roel Meulemans, zanger en bezieler van Moody Mae

Geschreven op: 09 augustus 2019 in: kijken en luisteren
Geschreven door: Wilfried Jans

Praktisch

zaterdag 10 augustus 2019
Binnenstad | Leuven
Waar
Binnenstad
Leuven
Wanneer
vrijdag 9 augustus 2019 van 00:00
zaterdag 10 augustus 2019 van 00:00
zondag 11 augustus 2019 van 00:00 tot 23:59
Organisatie
vzw Leuvenement