STELPLAATS bestaat 1 jaar!

Het verjaardagsfeest STELPLAATS, dat is horen, zien, doen en proeven!

Op zaterdag 23 maart viert STELPLAATS zijn eerste verjaardag. STELPLAATS, de oude garage voor bussen van De Lijn, is een jaar geleden ingepalmd door de Leuvense jeugd. Tegenwoordig is het een onmisbare plek waar jongeren zichzelf kunnen zijn en mogen experimenteren. Het verjaardagsfeest wordt een onvergetelijke dag. 

Join the fun, let’s make waves! 

We blikken terug op het eerste jaar STELPLAATS met medewerker Hans Empereur (nacht, Onkruid), die ons een blik op de toekomst gunt. Maar most of all nodigt hij ons uit op het verjaardagsfeest.

“Een jaar geleden zaten we met veel vraagtekens”, vertelt Hans. “We brachten jongerengroepen vanuit verschillende leefwerelden bij elkaar onder één dak. Zou de mayonaise pakken? Zouden ze interesse in elkaars werking tonen en zouden er vanzelf kruisbestuivingen ontstaan? Dat kan je niet voorspellen en niet forceren.”

Succes maak je zelf

Toch is STELPLAATS vanzelf uitgegroeid tot een succes. “Op een naturelle manier is alles mooi in elkaar overgevloeid: skaters maken meubels in het hout- en metaalbewerkingsatelier, onze fietsenmaker gaat voor zijn merchandise langs bij het zeefdrukatelier, 's middags drinkt iedereen een soepje uit Den Duw, ... Ik kan zo nog even blijven doorgaan (lacht). Het is ook cool om te zien hoeveel jongeren eenmalige activiteiten opzetten. We hebben dit jaar een 80-tal activiteiten mogen hosten. Heel diverse dingen van dubfestivals, over een workshopweek rond circulaire economie, tot een jongeman die STELPLAATS rond Halloween heeft omgetoverd in een interactief spookhuis.” 

De heetste club van Leuven 

Het verjaardagsfeest op zaterdag 23 maart is opgevat als een soort opendeurdag. “Overdag kan je de werking van alle bewoners zien. In het hout- en metaalbewerkingsatelier Saté krijg je uitleg, Collectief z.a.t. (theatercollectief) biedt een overzicht van een reeks voorstellingen die ze maakten, Den Duw (de sociale keuken) verkoopt soep, ijs en pannenkoeken. In het zeefdrukatelier kan je sokken laten bedrukken, onze fietsenmaker geeft initiaties wheelies, de graffitimuur wordt door artiesten onder handen genomen, er zijn skate-initiaties, … 's Avonds zijn er concerten met onder andere Melting Mallows, finalisten van De Nieuwe Lichting en CasseCouilles, een beloftevolle band op het randje tussen muziek en theater. Er zijn ook open jams, waaraan je zelf kan deelnemen bij Vloer1. Je kunt een hapje eten bij het eetstandje van Alfalfa en een of liefst meerdere pintjes drinken. 's Nachts gaan we in clubmodus en draaien de gasten van ‘nacht’ (onze tweewekelijkse nachtclub). Ze bewijzen waarom zij de afgelopen maand dé heetste club van Leuven hebben gecreëerd. Het team achter Broeiplaats (een residentie- en presentatieplek voor jonge beeldend kunstenaars) heeft Eric Vanuytven uitgenodigd. Hij is bekend van artistieke interventies in de Brusselse nachtwinkel Chez Madeleine en zal in STELPLAATS een artistieke nachtwinkel-voor-één-nacht bouwen.”

Sport in de carwash

Wat brengt het tweede jaar voor STELPLAATS? “We gaan verder doen zoals we bezig zijn; een jaar later blijken de zaken die we in 2018 zijn gestart nog altijd relevant, dus die willen we in de eerste plaats uitdiepen. Alles een beetje groter en beter dus.” Nieuw is dat de voormalige carwash (een klein gebouw apart) deze lente wordt uitgebouwd tot sportclub. “Er komen dus nieuwe gebruikers bij: een kickboksclub, Open Gym en de mensen van Buurtsport. Volgend schooljaar willen we ook een workshopaanbod voor scholen aanbieden, om buiten de muren van de school, dingen bij te leren die niet in het standaard onderwijspakket zitten, maar daar wel een mooie aanvulling op kunnen zijn.”

Voor het verjaardagsfeest (van 14:00 tot 05:00 uur): check het evenement op de Facebookpagina van STELPLAATS: “STELPLAATS maakt golven! 1 jaar STELPLAATS”.

STELPLAATS is de tijdelijke invulling van de oude stelplaatsen van De Lijn. De garage stond leeg sinds 2016. Het is een initiatief van MIJNLEUVEN en Onkruid met ondersteuning van Stad Leuven. STELPLAATS is ontstaan vanuit de nood aan aan een plek in de stad waar jongeren creatief kunnen zijn en ruimte krijgen voor ideeën. 

Geschreven op: 15 maart 2019 in: gratis, doen, bezoeken
Geschreven door: Silke Castro

Op de agenda

Zet je op aanwezig!

Facebook