Vormidabel geeft vorming een boost

‘Vormidabel’ is goed voor een dag vol leuke en leerrijke activiteiten voor jong en oud.

Een zevental verenigingen geeft op zaterdag 16 februari een voorproefje van hun aanbod in de Romaanse Poort. Van kinderverhalen tot handlettering en Chinese ontspanningsoefeningen… er is voor iedereen wel een (gratis) workshop tijdens Vormidabel. Daarnaast is er een infomarkt waarop je kan kennismaken met het ruimere vormingsaanbod van de Leuvense verenigingen. 


Nieuwe leden

Leuven telt 65 erkende verenigingen die zich met vorming bezig houden. Die organiseren jaarlijks samen 3.000 activiteiten en bereiken 35.000 mensen. Toch is er best wel nood aan een initiatief als Vormidabel. “Het is om te beginnen een goede manier om ons aan het grote publiek voor te stellen. Maar we hopen ook om zo nog meer nieuwe leden te werven”, zegt Jan Vermeir, voorzitter van de deelraad vorming. “Want ook in het verenigingsleven is er sprake van vergrijzing de laatste tijd.”

Meer dan cursussen

Daarnaast wil de deelraad aantonen hoe divers de aangeboden activiteiten zijn. “Vorming ‘geven’, is niet langer eenrichtingsverkeer en alleen maar cursussen organiseren. Het is evengoed samen creatief zijn zoals Chinezen beter leren kennen via Chinees-Vlaamse kookavonden of naar voorstellingen en expo’s gaan,” verklaart Vermeir. “Enkele voorbeelden op Vormidabel hiervan zijn de workshops ‘handlettering’, een soort van calligrafie die erg populair is bij tieners momenteel. En speciaal voor kinderen:  De Verhalenweverij vertelt met Kamishibai. Dat is een Japanse vorm van verhalen vertellen met een vast aantal prenten.”

Waardig ouder worden

Opvallend tijdens Vormidabel zijn zeker ook de  ‘Happonomy’ lezingen (‘happonomy’ is een combinatie van ‘happiness’ en ‘economy’, nvdr).  “Je moet je dat voorstellen als iets wat lijkt op een informele TED X-lezing, maar toch anders”, legt Jan Vermeir uit. “Er is er eentje gepland over ‘Artificiële Intelligentie en Spiritualiteit’ en een over ‘Stilte, de weg naar  vrijheid’.”

Warm gevoel

Vorming en cultuurverenigingen in het algemeen hebben dan ook een belangrijke maatschappelijke functie vindt Vermeir. “Het moet niet altijd cultuur met een grote ‘C’ zijn. Wij brengen cultuur met een kleine ‘c’ en een ‘warm gevoel’ en dichtbij huis. Met activiteiten die samenhorigheid en verbondenheid stimuleren, is culturele vorming dus het ideale tegengif tegen de verzuring”, aldus Jan Vermeir.

Praktisch

Vormidabel | zaterdag 16 februari van 14.00 tot 17.00 uur | gratis, inschrijving niet nodig | Romaanse Poort, Brusselsestraat 63, 3000 Leuven.  


Geschreven op: 01 februari 2019 in: kijken en luisteren, doen, UiT met kinderen
Geschreven door: Wilfried Jans

Praktisch

zaterdag 16 februari 2019
30CC/Romaanse Poort | Leuven
Waar
30CC/Romaanse Poort
Leuven
Wanneer
zaterdag 16 februari 2019 van 14:15 tot 15:15
Organisatie
Esperanto 3000
zaterdag 16 februari 2019
Romaanse Poort | Leuven
Waar
Romaanse Poort
Leuven
Wanneer
zaterdag 16 februari 2019 van 14:00 tot 17:00
Organisatie
Nihao Leuven