WK-gekte: hoe ontsnap ik er aan?

De WK-gekte overspoelt het land. Is er een ontkomen aan? Vier fijne Leuvense alternatieven.

Voor wie al dat voetbalgeweld écht niet hoeft en wie dus op zoek is naar rust tijdens het WK, heeft UiT in Leuven deze tips op zak:

Den boom in!

Den boom in met al die voetbalheisa! Leuven heeft enkele mooie bosgebieden waarin je een wandeling kan maken ver weg van alle drukte.  Zo is er Heverlee bos, ten zuiden van de stad, in de richting van Oud-Heverlee. Hier bevindt zich een prachtig arboretum met diverse uitheemse boomsoorten. Of maak eens een wandeling in het provinciedomein Kessel-Lo naar bijvoorbeeld de voormalige abdij van Vlierbeek. Uiteraard kan je hier ook allerlei recreatieve sporten doen, maar daar ging je nu net voor ‘op de loop’ toch?

90 minuten relaxeren

Ook heeft Leuven een aantal toffe stadsparken waar je helemaal tot rust kan komen. In het centrum ligt het Sint-Donatuspark, gelegen tussen de Naamsestraat, Vlamingenstraat en de Charles Deberiotstraat. Het ‘stadspark’ herbergt nog een aantal delen van de oorspronkelijke stadsmuur en is aangelegd in Engelse stijl en is uitermate geschikt voor 90 minuten relaxeren. Daarnaast heeft Leuven ook een van de grootste botanische tuinen van dit land. De Hortus Botanicus Lovaniensis (in de volksmond ook wel ‘de Kruidtuin’ geheten) is een schitterende wetenschappelijke tuin met een bijzondere collectie geneeskrachtige planten. Ook hier kan je een groene wandeling doen, want de tuin is maar liefst 2,2 hectare groot.

Magnifiek uitzicht

Leuven is omringd door zogenaamde ‘getuigenheuvels’. Dat zijn geologische restanten van het oorspronkelijke landschap waarbinnen de stad ontstond. Vaak zijn deze heuveltoppen ook nog eens natuurgebied. Van hieruit heb je een magnifiek uitzicht op de stad en kan je de voetbalgekte beneden met de nodige afstand gadeslaan.

Zo is er bijvoorbeeld de Kesselberg (Chartreuzeberg) in Kessel-Lo. Deze heuveltop is zeer goed zichtbaar als je op de E314 voorbij de op- en afrit Kessel-Lo komt. De Kesselberg is een natuurgebied in eigendom van stad Leuven. Het interessante is dat je dit natuurgebied kan bezoeken.

Een andere ‘toplocatie’ om helemaal zen te worden is de zogenaamde Keizersberg. Vanuit de tuin, nu een openbaar stadspark, heb je een mooi panorama over de stad. Je kunt het park sinds kort bereiken vanaf de Vaartkom (achter OPEK).  

Leuven Leest

Dé ideale manier om écht helemaal te ontsnappen is met een boek natuurlijk. Leuven heeft heel wat rustige leesplekken, voor jou verzameld door de ambassadeurs van Leuven Leest. 

En er zijn, ten slotte, ook heel wat plekken waar je wars van het voetbalgebeuren kan genieten van kunst en cultuur.  Wij tippen je alvast de expo 'Forward Escape into the Past' van Jim Campers in M. Campers foto's maken duidelijk hoe brandend actueel de maatschappijkritiek uit de jaren 60 en 70 nog steeds is.

Toch voetbal?

Jawel, ik ben een voetballiefhebber!

Geschreven op: 06 juni 2018 in: kijken en luisteren, bezoeken
Geschreven door: Wilfried Jans