Zomer van Sint-Pieter: 35 lunchconcerten in het hart van de stad

30CC serveert 35 zomerse lunchconcerten: een mix van klassiek en meer.

In de zomermaanden verwent 30CC de (klassieke) muziekliefhebber weer met 'Zomer van Sint-Pieter'. De 17de editie schotelt je maar liefst 35 (!) lunchconcerten voor tussen dinsdag 3 juli en vrijdag 31 augustus 2018. De mix van klassieke meesterwerken en frisse ontdekkingen is daarmee met voorsprong het grootste Leuvense zomerfestival.

Samen met Opus 3 - tevens inspirator van het Brusselse moederfestival ‘Midis-Minimes’ – zorgt 30CC voor een heerlijk aanbod met absolute toppers uit binnen- en buitenland.  Ook dit jaar is er een connectie met Leuven in het programma, o.a. via sopraan Lore Binon. Naast de gebruikelijke themaweken rond piano en strijkkwartet, zijn er ook uitstapjes naar andere genres zoals wereldmuziek, folk, chanson en oude muziek. 

Leuvense link
Sopraan Lore Binon, mét Leuvense roots, toont nog maar eens aan hoe veelzijdig en getalenteerd ze is. Zij zingt ditmaal Italiaanse cantates (een soort mini-opera’s) in dialoog met het Lingua Franca ensemble (12/7). 

Ook vedel- en blokfluitiste Marie Verstraete, die in Leuven studeerde aan de LUCA School of Arts, staat op het programma. Met Ensemble Isabella brengt zij polyfone muziek uit de Bourgondische Nederlanden van de 15de eeuw (7/8). 

Toppers 
Nog meer toppers? Naaman Sluchin (viool) en Piet Kuijken (piano) spelen samen werk van Schubert (13/7). Sopraan Cécile Latchenko van haar kant betreedt het podium voor een recital met werk van Franse dichters als Rimbaud en Verlaine (27/7). Ook de volle en ronde basstem van de Libanese Brusselaar en laureaat van de Koninging Elisabeth-wedstrijd Shadi Torbey valt te bewonderen met zijn vertolking van Schuberts ‘Winterreise’ (17/8). Hij zal worden begeleid door Lucas Blondeel op piano. Oude muziek uit de Italiaanse 17de eeuw voor viool en klavecimbel, wordt dan weer gebracht door het internationale ensemble Clematis (25/7). 

Van Dalida tot Mozart
Maar er valt ook dit jaar weer meer dan enkel klassieke muziek te ontdekken. Zo maakt het festival een uitstapje naar de wereldmuziek met Le Tre Sorelle (14/8). Dit vrouwelijk trio zingt en speelt volksmuziek uit Zuid-Italië met traditionele instrumenten. Quatuor Alfama is wellicht het buitenbeentje op de affiche. Zij brengen, samen met accordeoniste Anne Niepold, muziek die kronkelt doorheen Franse chansons en aanstekelijke klassieke deuntjes: van Dalida tot Mozart (21/8). 

Themaweken 
En dan zijn er nog de vertrouwde themaweken. In de week van 17 tot en met 20 juli draait het helemaal rond de verfijnde klanken van de piano. Met op 17 juli het summum van de muzikale intimiteit: twee pianisten (Hervé Billaut & Guillaume Coppola) aan één klavier. Zij brengen twee vierhandige pianostukken van Brahms.
In de week van 31 juli tot en met 3 augustus wordt er gefocust op vier strijkkwartetten. Het Brusselse Quatuor Malibran vertolkt klassieke kamermuziek van Prokofiev en Stravinsky (2/8). 

Geschreven op: 26 juni 2018 in: kijken en luisteren
Geschreven door: Wilfried Jans

Op de agenda

Zomer van Sint-Pieter, van 3/7 t/m 31/08, telkens om 12.15 uur (40 minuten).

info, locatie & tickets