Leuven Bells 2020 - hét zomerse beiaardfestival

Beiaardiers uit binnen- en buitenland spelen concerten op vier beiaarden van 14 juni tot en met 27 augustus. De klank van de Leuvense klokkentorens draagt zo bij aan de zomerse sfeer in de stad. Je kan van de muziek genieten al wandelend in de omgeving van de beiaarden, waardoor het festival ook met coronomaatregelen kan doorgaan.

De Vredesbeiaard in de Abdij van Park bijt de spits af met een reeks van vier zondagse concerten. In juli en augustus nemen de beiaarden in het centrum van de stad de fakkel over. Maar liefst vijf zondagen na elkaar kan je in de namiddag terecht in de omgeving van de Sint-Geertruikerk. Op vier zaterdagen in augustus zijn er concerten in het Groot Begijnhof. Op donderdagavond kan je tot slot vier keer muzikaal genieten in de omgeving van de Universiteitsbibliotheek.

Onderaan vind je alle data en locaties.

Luisterplaatsen

Het is niet mogelijk om vaste luisterplaatsen te installeren door de coronamaatregelen. Beiaardmuziek kan je echter overal in de omgeving beluisteren. Bij elk concert vind je enkele tips van voortreffelijke luisterplaatsen die je bijvoorbeeld al wandelend kan aandoen. Je kan dan ook gratis genieten van de prachtige concerten!


Vredesbeiaard

De Vredesbeiaard van de Abdij van Park kwam tot stand in november 2018 dankzij de samenwerking tussen Leuven en het Duitse Neuss aan de Rijn. De beiaard bestaat uit 40 klokken en is een replica van het instrument dat in abdijtoren hing van 1730 tot 1796. Dat instrument werd verwoest in 1914 toen het in de Sint-Pieterstoren hing.

Uitstekende luisterplaatsen: abtstuin (ingang via Parcum), begraafplaats, overkant eerste twee vijvers
Organisatie: Stad Leuven in samenwerking met de Erfgoedsite Abdij van Park en de Vrienden van de Abdij van ’t Park

Sint-Geertruikerk

De kerkbeiaard van Sint-Geertrui dateert uit 1788 en is zo de oudste van de Leuvense beiaarden. Het is een werkstuk van de beroemde Leuvense klokkengieter Andreas Jozef Vanden Gheyn.

Uitstekende luisterplaatsen: tuin Sint-Geertrui-abdij, Klein Begijnhof, Sluisstraat
Organisatie: Campanae Lovanienses in samenwerking met de Kerkfabriek Sint-Geertrui en het Scouts en Gidsen Museum

Groot Begijnhof

Met een totaal klokgewicht van amper 1300 kg is de beiaard in de Sint-Jan-de-Doperkerk het lichtgewicht onder de Leuvense beiaarden. Zijn tintelende klanken geven de historische site van het Groot Begijnhof extra charme.

Uitstekende luisterplaatsen: grasveld aan Bovenstraat en het grasveld rond de kerk (omwille van corona blijft de kruidentuin dit jaar gesloten)
Organisatie: Universitaire Residentie Groot Begijnhof

Universiteitsbibliotheek

De beiaard in de bibliotheektoren is een herdenkingsmonument, geschonken na de Eerste Wereldoorlog door de Amerikaanse ingenieurs. Met zijn 63 klokken en een totaal klokgewicht van 35 ton is hij een van de meest indrukwekkende beiaarden ter wereld. Zijn sonore en warme klank is in een groot deel van de binnenstad te horen.

Uitstekende luisterplaatsen: Ladeuze- en Hooverplein, luistertuin Erasmushuis, Willemsstraat
Organisatie: KU Leuven Bibliotheken in samenwerking met de Dienst Publiekswerking, Congressen en Evenementen

Foto's: Danny Brison, Karl Bruninx, Jan Crab, Andreas Dill, Luc Rombouts