Geen duit, toch UiT

Vrije tijd en cultuur hoeven niet altijd geld te kosten. Er zijn tal van leuke dingen die je kan doen, zonder een cent uit te geven!

Gebouwen en openbare plaatsen

Leuven: in feite is de stad een groot museum, met vele bezienswaardigheden, prachtige gevels, pleinen en historische gebouwen, feeërieke picknickplekjes en immense speeltuinen. En ook in de deelgemeenten van Leuven vind je een rijke veelheid aan publieke plaatsen. Het begijnhof, het stadhuis, de Grote en Oude markt, het station, Abdij van Park, M - Museum, het provinciedomein ... Op vele openbare ruimtes en parken vinden regelmatig grootse en minder grootse evenementen plaats. En wat je dit mag kosten? Enkel de bereidheid om je te (laten) verwonderen.

Welke evenementen?

Het zijn er te veel om op te sommen, de evenementen die plaatsvinden in Leuven en deelgemeenten. Dit lijstje is dus gedoemd om onvolledig te zijn, maar we doen toch een poging. Wat dacht je van: Leuven Kermis, (jaar)markten, sportmanifestaties, tentoonstellingen, concerten, stadsevenementen, circusvoorstellingen, kroegentochten, Amateurama, Het Groot Verlof en Het Klein Geluk ... ? Niet alle activiteiten zijn gratis op deze evenementen, dus zorg dat je niet voor verrassingen komt te staan. Hoe je de gratis evenementen opspoort? Doorzoek de agenda en vink de 'optie' gratis aan.

Kunst (bekijken) is (vaak) gratis

Ben je weg van beeldende kunst? Op vele plaatsen in Leuven kan je genieten van prachtige expo's. Zowel 'oude' als 'nieuwe' kunstwerk van gevestigde en nieuwe kunstenaars zijn te bezichtigen en te bewonderen. De jaarlijkse kunstroutes, expo's in de academies, de sociaal-artistieke werkplaats FactorY, fototentoonstellingen, expo's in parken en op publieke ruimtes, meestal kan je ze gratis meepikken.

M - Museum is dé plaats bij uitstek waar beeldende kunst ten volle tot recht komt. Op vertoon van hun identiteitskaart krijgen Leuvenaars op elke eerste donderdag van de maand, van 18.00 tot 22.00 uur gratis toegang tot M - Museum. Je kan dan zowel de permanente als tijdelijke tentoonstellingen bezoeken. Mooi meegenomen!

Ga lokaal

Alsof er nog niet voldoende te doen is: niets hoeft je te weerhouden om zelf iets leuks op poten te zetten, in je eigen buurt of straat. Samen een fijne tijd doorbrengen hoeft niets te kosten. Bekijk even wat kan en wat niet kan. Wie weet ondersteunt de stad jouw initiatief? Lokaal plezier verzekerd!

Nog een tip: hou www.YOUtopia.be in de gaten, want er staat heel wat op stapel waar jij je steentje aan kan bijdragen. Want het is aan de Leuvense burger om zijn ideale stad zelf mee vorm te geven. Aan jou dus!