5x2 tips voor het Bouts Festival

Bouts is terug in Leuven. Zijn plan? Onze blik 4 maanden lang verruimen met expo's, performances, muziek, parcours en zo veel meer. UiT in Leuven dook in het programma en maakte een handig lijstje met 5x2 tips. Ook de kinderen gaan het leuk vinden.

Door
UiT in Leuven
4 oktober 2023

TIP 1: Feest

Openingsweekend M Leuven - 21 & 22 oktober

Naast de geslaagde openingsweek van 30CC, geven ook M Leuven en de Bib Leuven een Bouts-feestje. In het weekend van 21 en 22 oktober opent M met een knal de langverwachte tentoonstelling Dieric Bouts. Beeldenmaker. Op het programma staan rondleidingen, een familieparcours, muziek en performances.

Meer informatie

Feest in de Bib Leuven - 2 december

Op 2 december gaat ook het Feest in de Bib volledig voor de Bouts-ervaring. Een dag boordevol leuke workshops, lezingen en muziek.

Meer informatie

TIP 2: Sound

Ocean of Sound - STUK - 7 tot 17 december

Ocean of Sound is het eerste festival in België met 4DSOUND technologie. Een zaal met 48 luidsprekers dompelt je onder in een 'oceaan van geluid'. Verwacht twee weekends met ruimtelijke live shows, intieme luistersessies in het donker en een vierdimensionale clubnacht.

Meer informatie

Hoorspel voor kinderen: Dieric Euh Dinges Bouts

M Leuven en Het Geluidshuis brengen het verhaal van Dieric, euh, dinges, euh, zeg het eens, geweetwel... BOUTS! Beluister dit verhaal in het gezelschap van ‑ de koning der vertellers ‑ Warre Borgmans en Koen Van Deun, de prettig gestoorde scenarist die het verhaal van 'Dieric euh dinges Bouts' tot leven bracht.

Meer informatie

Extra luistertip: er klinkt nieuwe muziek uit de beiaard van de Sint-Pieterkerk. De speeltrommel speelt elk kwartier een nieuwe melodie. Het zijn bekende 15de-eeuwse deuntjes uit de tijd van Bouts. Veel kans dat hij het waarschijnlijk zelf heeft gehoord toen hij in Leuven woonde en werkte.
BLIK - het Nieuwstedelijk - Leuven © Christophe Engels
BLIK © Christophe Engels

TIP 3: Parcours

Wandelingen

Een stadsfestival is ondenkbaar zonder begeleide stadswandelingen. Verken Leuven vanuit het perspectief van Bouts, ontdek hoe de kunstenaars van gisteren en vandaag door Leuven worden geïnspireerd en hoe Leuven de thuisbasis is van talloze vernieuwers.

Meer informatie

Extra tip: volg zeker ook de verhalenwandeling TITEL: DE STAD van Het Kwartier in samenwerking met 30CC.

Klankroute - Romaanse Poort - 25 november

Meer dan 30 Leuvense verenigingen en artiesten - van muziek tot dans en performance - bundelen de krachten. Samen maakten ze een muzikale reis langs bijzondere plekken in de stad. Bovendien kun je op elke locatie Het Laatste Avondmaal ontdekken door de ogen van kunstenaars van vroeger tot heden.

Meer infomatie

Sfeerbeeld Kleine Gotische Zaal Bouts and Beyond Leuven
Expo Bouts and Beyond

TIP 4: Performance

BLIK, een openluchtvoorstelling van het Nieuwstedelijk - 4 tot 15 oktober

De voorstelling start met een wandeling door de stad en gaat verder in Atelier Stadhuis. Bouts' kunstwerken tonen nauwelijks emoties. Dit stuk laat je kennismaken met de emoties van een ander: je ervaart als toeschouwer letterlijk andermans perspectief en kunt zo je eigen blik onder de loep nemen.

Meer informatie

Fringe, een expo-en performance parcours - 16 november tot 9 december

Op verschillende plekken in de stad tonen 10 organisaties uit verschillende disciplines werk dat normaal onder de radar blijft, met Dieric Bouts als gids uit het verleden. Laat je verbazen door onbekende en nieuwe stemmmen tijdens de vele performances en verken nieuwe horizons in een boeiend expo-parcours.

Meer informatie

TIP 5: expo's

Kennis aan de Ketting - tot 14 januari - Universiteitsbibliotheek

Dieric Bouts en fake news hebben verrassend veel overeenkomsten. Zelfs in de 15de eeuw hadden mensen te maken met (on)betrouwbaarheid van informatrie. De expo Kennis aan de Ketting confronteert onze hedendaagse blik op deze thema's met die van de 15de eeuw en daarna.

Meer informatie

Extra tip: vergeet de grote tentoonstelling in M Leuven niet. Nog nooit waren zoveel werken van Bouts samen te zien. Koop een voordelig combiticket.

Bouts & Beyond

Bouts kan je dit najaar op vele manieren beleven. Waarom niet ter plaatste op ontdekkingstocht gaan? Bouts maakte één van zijn meesterwerken speciaal voor het historische stadhuis. Ontdekhet verhaal achter het originele werk en de boeiende geschiedenis van de 19de-eeuwse kopie die nog steeds in het stadhuis hangt.

Meer informatie

Nog meer Bouts in Leuven

Ontdek het volledige programma met nog meer expo's, voorstellingen, concerten, lezingen en zo veel meer. Nog tot 14 januari 2024.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.