Naar agenda

Boterhammen in de hub (speedlectures in de archeohub)

  • Lezing of congres
  • 18+
  • Gratis
Reserveer plaatsen

Praktisch

Waar

Archeohub
Diestsestraat 187
3000 Leuven

Wanneer
tot
Prijs

Gratis

Beschrijving

Tijdens je (zelf meegebrachte) lunch kom je meer te weten over erfgoed in Leuven en onderzoek van de KULeuven in binnen- en buitenland. Per lunchpauze komen 3 à 4 sprekers kort aan het woord.

Onderwerpen dinsdag 14 mei: 

1. Marta Galindo Diaz : Environmental impact during periods of rapid urbanisation like early Roman Imperial times at Sagalassos. Let op: Lezing in het...

Tijdens je (zelf meegebrachte) lunch kom je meer te weten over erfgoed in Leuven en onderzoek van de KULeuven in binnen- en buitenland. Per lunchpauze komen 3 à 4 sprekers kort aan het woord.

Onderwerpen dinsdag 14 mei: 

1. Marta Galindo Diaz : Environmental impact during periods of rapid urbanisation like early Roman Imperial times at Sagalassos. Let op: Lezing in het Engels!

2. Athena van der Perre: Multidisciplinair onderzoek naar Egyptische verwensingsbeeldjes uit Saqqara. Een eeuw geleden werd in Saqqara een grote groep figurines opgegraven, daterend uit het late Middenrijk. Deze groep beeldjes, gemaakt uit ongebakken klei, was beschreven met verwensingsteksten. Een groot deel ervan kwam terecht in de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel. In 2015 werd een multidisciplinair project opgestart om deze fragiele beeldjes te documenteren en bestuderen. Dit onderzoek is nog steeds lopende, maar leverde reeds een aantal zeer boeiende resultaten op.

3. Jonas Danckers: MEMOR - Een databank en ethisch handelingskader voor menselijke resten uit archeologisch onderzoek in Vlaanderen - Hoe wordt in Vlaanderen omgegaan met menselijk botmateriaal dat na archeologisch onderzoek wordt afgestoten? Onderzoekers van KU Leuven, UGent, VUB, KBIN, PARCUM en BAAC brachten met het project MEMOR de huidige situatie in kaart. Een databank geeft voortaan een volledig overzicht van alle menselijk botmateriaal uit archeologische contexten; op basis van gesprekken met vertegenwoordigers van de erkende religies en levensbeschouwingen en wetenschappers, ethici en juristen werden concrete aanbevelingen geformuleerd. We zoomen in deze speedlecture in op de resultaten van MEMOR en de impact van deze vaststellingen op het bredere maatschappelijke debat over de toekomst van onze begraafplaatsen- en wijzen.

Organisator
  • KULeuven, departement archeologie

Andere activiteiten van deze organisator

Bekijk alle activiteiten
Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.